ФРС повернулася до стимулюючих заходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС повернулася до стимулюючих заходів

Казна та Політика
1386
Федеральна резервна система (ФРС), що визнала у вівторок ослаблення економіки США, заявила, що зберігатиме незмінним обсяг цінних паперів на своєму балансі за рахунок реінвестування надходжень від деяких видів облігацій, що погашаються, в US Treasuries.
Таким чином, американський ЦБ вперше більш ніж за рік зробив крок у бік вжиття стимулюючих заходів. Враховуючи сповільнення темпів зростання економіки США в другому кварталі і ослаблення ринку праці, дії ФРС означають, що ризики спаду в американській економіці збільшилися достатньо для того, щоб Центробанк прийняв рішення відкласти згортання стимулів, відзначають експерти.
"Аби підтримати відновлення економіки, ФРС зберігатиме незмінним обсяг цінних паперів на своєму балансі за рахунок реінвестування надходжень від боргових зобов'язань державних агентств, що погашаються, у тому числі й іпотечних облігацій, в US Treasuries з "довшим" терміном обігу", - йдеться в повідомленні Комітету з відкритих ринків (FOMC), опублікованому за підсумками засідання.
Базова процентна ставка була збережена в цільовому діапазоні 0-0,25% річних, Федеральний резерв утримує її на цьому рівні з грудня 2008 року.
ФРС визнає складність ситуації в економіці
В заяві американського ЦБ за підсумками засідання йдеться, що "темпи економічного відновлення, ймовірно, будуть стриманішими в найближчій перспективі, ніж передбачалося раніше".
При цьому ФРС знов підтвердила намір утримувати ставку на "виключно низькому рівні" протягом "тривалого часу".
Центробанк також відзначив, що високе безробіття, помірне зростання доходів, низький добробут населення США і тяжкі умови кредитування стримують споживчі витрати. Крім того, банківське кредитування продовжує скорочуватися, обсяги будівництва залишаються слабкими, а роботодавці як і раніше з небажанням збільшують робочі місця, у зв'язку з чим темпи підйому ринку праці сповільнюються.
На попередньому засіданні Федеральний резерв відзначав продовження економічного відновлення і поліпшення ситуації на ринку праці.
Проте вже в червні керівництво ФРС обговорювало питання збільшення грошового стимулювання, вважаючи, що воно "може виявитися адекватним" в разі "істотного погіршення" економічного прогнозу.
Інструменти ЦБ напоготів
Рішення Федерального резерву про збереження балансу на поточному рівні навряд чи здатне стати значним стимулом для економіки США, пише газета The Wall Street Journal. Проте, воно підкреслює сумніви Центробанку в силі економічного підйому країни, а також відкриває двері для збільшення покупок казначейських облігацій і інших цінних паперів в разі подальшого погіршення ситуації або зростання ризику дефляції.
За словами головного економіста Nomura Securities Девіда Реслера, цей невеликий крок ФРС у бік стимулювання є "попереджувальним пострілом".
"Це нагадування про те, що амуніція ФРС не вичерпана. В Центробанку є необхідні інструменти, і він готовий, хоче і може їх використовувати", - цитує слова експерта MarketWatch.
"Навряд чи цей крок можна вважати істотним, - відзначив колишній економіст ФРС і старший віце-президент Nationwide Mutual Insurance Пол Белью. - Федеральний резерв просто дає зрозуміти, що економіка втрачає імпульс до зростання, і є деякі заходи, які він готовий прийняти, щоб підтримати підйом".
Реалізація Exit Strategy відкладається
Востаннє ФРС вживала стимулюючі заходи в березні 2009 року, тоді вона оголосила про початок реалізації програми викупу US Treasuries на $300 млрд, а також збільшення обсягу програми купівлі іпотечних облігацій більш ніж удвічі - до $1,45 трлн.
Крім того, в березні минулого року американський ЦБ почав говорити про намір утримувати ставку на "виключно низькому рівні" протягом тривалого часу і повторював це формулювання на кожному подальшому засіданні.
В 2010 році Федеральний резерв припинив викуп активів, підвищив ставки по кредитах, що надаються банкам безпосередньо, а також закрив низку екстрених програм кредитування. Крім того, Центробанк почав розробляти і тестувати інструменти, призначені для згортання стимулюючих заходів.
Проте рішення ФРС, прийняте у вівторок, свідчить про відмову банку від планів реалізації exit strategy.
Баланс американського ЦБ на 4 серпня склав $2,054 трлн. В тому випадку, якщо Федеральний резерв не почне реінвестувати надходження від іпотечних облігацій, що погашаються, його баланс скорочуватиметься на $10-20 млрд на місяць, пише WSJ.
За оцінками економістів Mizuho Securities, наступного року завершується термін обігу облігацій з портфеля ФРС на загальну суму близько $200 млрд.
"ФРС знає, що відновлення економіки втрачає імпульс до зростання, і як і раніше має намір проводити інтервенції, - відзначив старший віце-президент Nationwide Mutual Insurance П.Белью. - Ми завжди розуміли, що буде складно здійснити exit strategy. Можливо, для американського ЦБ це стане ще проблематичнішим, ніж здавалося раніше".
На думку економіста BNP Paribas в Нью-Йорку Джулії Коронадо, в майбутньому стимулюючі заходи ФРС, ймовірно, будуть збільшенням балансу за рахунок нарощування інвестицій в US Treasuries.
Глава Федерального резервного банку Канзасу Томас Хоєніг знов не підтримав рішення ЦБ про збереження ставки на близькому до нуля рівні протягом тривалого часу. Він також висловився проти реінвестування надходжень від облігацій, що погашалися, в US Treasuries, в цьому його підтримали і деякі інші представники FOMC.
Реакція ринків не була бурхливою
Американські фондові індекси знизилися у вівторок, рішення ФРС про продовження стимулюючих заходів не змогло ослабити побоювань, пов'язаних зі сповільненням темпів економічного підйому в США.
Dow Jones Industrial Average знизився за підсумками торгів у вівторок на 0,51% - до 10644,25 пункту, Standard & Poor's 500 опустився на 0,6%, склавши 1121,06 пункту.
Тим часом прибутковість десятирічних казначейських облігацій опустилася на 7 базисних пунктів - до 2,76% річних.
Курс долара США зріс у вівторок відносно євро, але знизився до ієни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас