Податковий кодекс шукає господаря — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податковий кодекс шукає господаря

Казна та Політика
1992
Партія "Сильна Україна" незалежно від уряду має намір розробити стратегічно важливі для країни законопроекти - Податковий кодекс і програму реформ ЖКГ.
За оцінкою експертів, так лідер партії Сергій Тігіпко прагне завоювати симпатії виборців напередодні місцевих виборів.
Віце-прем'єр з економічних питань і лідер "Сильної України" Сергій Тігіпко ініціював зустріч з представниками МВФ, під час якої його заступник по партії Олександра Кужель представила партійне бачення фіскальної політики в країні. Зокрема, увазі фахівців МВФ була запропонована концепція спрощеної системи оподаткування, розроблена під керівництвом Тігіпка.
За інформацією прес-служби віце-прем'єра, пропоновані зміни покликані ліквідувати всі схеми мінімізації і податкові ями, а також стимулювати створення нових робочих місць і надати малому і середньому бізнесу можливість розвиватися.
Серед пропонованих новин - надати підприємцю, котрий працює за спрощеною схемою оподаткування, право збільшувати граничний річний оборот на 100 тис. грн. за кожного найнятого працівника.
На думку Кужель, така міра дозволить збільшити максимально допустимий оборот до 1,3 млн. грн. А прописаний в Податковому кодексі Мінфіну обсяг граничного річного обороту в 300 тис. грн., неминуче призведе до тінізації бізнесу і "колосальних недонадходжень до держбюджету".
Нагадаємо, раніше Сергій Тігіпко був призначений відповідальним за підготовку головного фіскального документа країни. Судячи з заяв партії "Сильна Україна", яку він очолює, оприлюднений 3 серпня документ до робочої групи віце-прем'єра з економічних питань стосунку не має.
"Той проект Податкового кодексу, який був представлений громадськості, - це проект Мінфіну і Податкової", - пояснив пізніше сам Тігіпка. За його словами, представлений Кабміном проект закону передбачає посилення держконтролю за збором податків. Поки урядовий проект також вимагає доопрацювання - до нього вже подано близько 2,5 тис. правок. Експерти не відкидають, що обидва законопроекти будуть об'єднані в один.
Крім того, "Сильна Україна" розробляє ще один стратегічно важливий для країни документ - програму реформування ЖКГ для регіонів. За словами керівника міжрегіональної експертної комісії партії з питань ЖКГ Максима Городнього, серед пріоритетів програми - ефективне управління житловим фондом, перехід до адресної соціальної допомоги населенню для оплати компослуг, а також реалізація програми забезпечення населення якісною питною водою.
Приступити до реалізації стратегії керівництво "Сильної України" має намір відразу після виборів до органів місцевого самоврядування. "До місцевих виборів ми розробляємо детальну програму реформ, яку втілюватимемо з приходом в місцеву владу", - заявив голова Київської міської організації партії "Сильна Україна" Олег Шаблатович.
Відзначимо, що ініціативи віце-прем'єра багато в чому перегукуються з ідеями прем'єра Миколи Азарова і вимагають здійснення низки непопулярних реформ, зокрема, підвищення комунальних тарифів і продовження пенсійного віку. При цьому Тігіпко підкреслює, що готовий нести відповідальність за непопулярні рішення. Проте, за оцінкою експертів, саме відповідальності віце-прем'єр прагне уникнути.
Директор Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Володимир Фесенко сумнівається, що Тігіпко має свій повноцінний варіант Податкового кодексу. Експерт підкреслює, що розробка представленого урядом документа почалася ще в 2007 р., коли Микола Азаров очолював Мінфін в уряді Віктора Януковича. "Після повернення Віктора Януковича у владу уряду було потрібно декілька місяців, щоб доопрацювати проект закону", - сказав політолог.
"Зовсім недавно віце-прем'єр говорив про те, що він займається переробкою першої урядової версії Податкового кодексу. При цьому про підготовку альтернативного документа не йшлося", - відзначив у коментарі директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв. Представлений кодекс виявився далеким від досконалості. "У зв'язку з цим заяви про існування нового законопроекту - це спроба лідера "Сильної України" реабілітуватися перед електоратом напередодні місцевих виборів", - вважає експерт.
На думку Фесенка, віце-прем'єр зможе запропонувати лише точкові зміни до урядового проекту Податкового кодексу. "Створивши собі імідж представника інтересів бізнесу, віце-прем'єр не бажає підтримувати документ, який підсилює адміністрування податків на користь ДПАУ", - вважає експерт.
Ефект від запланованих Кабміном реформ, за його словами, виявиться не відразу, а ось критика з боку громадськості пролунає негайно. "Кого призначать винним - питання політичних ігор", - відзначив Фесенко.
Галина Калачова
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас