Повноваження виявились у безпеці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повноваження виявились у безпеці

Казна та Політика
539
Коаліція змогла розширити повноваження президента Віктора Януковича без внесення змін до Конституції. Про це повідомили джерела, близькі до глави держави. Сталося це в рамках прийняття в липні закону "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики", в якому депутати дали розширене визначення поняття національної безпеки, віднісши до питань, що стосуються її, процеси у всіх сферах життя, починаючи від культурної і закінчуючи фондовими ринками.
Розширення повноважень президента Віктора Януковича, яке залишилося непоміченим опозицією, в адміністрації президента називають "спецоперацією". "Дивно, що її ніхто не помітив", - сказало джерело в адміністрації президента. Як стало відомо Комерсант-Україна, перед розглядом закону "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики" в другому читанні народний депутат Валерій Писаренко (БЮТ; входить до так званої "групи Портнова" - заступника глави адміністрації президента Андрія Портнова) вніс поправку, якою запропонував внести зміни до закону "Про національну безпеку", а саме - уточнити визначення поняття "Національна безпека".
Враховуючи, що ухвалення закону проходило увечері в практично порожньому сесійному залі і за відсутності депутатів опозиції, на цю поправку, занесену в "перехідні положення", мало хто звернув увагу. В той же час саме завдяки ній можна говорити, що Віктор Янукович отримав всю повноту влади в країні. Тепер, використовуючи нове визначення поняття "Національна безпека", президент має право впливати на прийняття рішень у всіх сферах життя. Наприклад, попереджати і нейтралізувати реальні і потенційні загрози національним інтересам в сферах "культурного розвитку населення, забезпечення свободи слова" або "монетарної і валютної політики".
Інструментом впливу є Рада національної безпеки і оборони (РНБО). Як відомо, ст. 107 Конституцій закріплює право "координувати і контролювати діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони" за Радбезом, який у свою чергу є координаційним органом при президенті. Очолює РНБО глава держави, він же формує його персональний склад. Крім того, президент "скеровує діяльність і здійснює загальне керівництво РНБО", а також "дає доручення членам РНБО, пов'язані з виконанням покладених на неї функцій". Рішення Радбезу вводяться в дію указами глави держави.
В комітеті Верховної ради з питань нацбезпеки і оборони підтвердили, що питання про розширення визначення поняття національної безпеки обговорювалося і члени комітету позитивно оцінили цю ініціативу. Радник президента, секретар комітету Юрій Самойленко (Партія регіонів) пояснив, що внесення змін продиктоване викликами, які стоять зараз перед державою. В той же час він підкреслив, що члени комітету "не обговорювали це в ракурсі розширення повноважень президента". "Хоча моя особиста думка - в країні має бути один господар, - заявив він.- Але при цьому президент не виходить за рамки Конституції, оскільки РНБО може лише давати рекомендації, координувати і контролювати, але не вказувати і не виконувати".
Автор поправки Валерій Писаренко стверджує, що мету розширити повноваження президента він перед собою не ставив. "Вже давно у всіх європейських країнах до державної безпеки в першу чергу відносять не захист кордонів, а захист економіки. Тому мета цієї поправки - визначити межі, де закінчується національна безпека, для того, щоб РНБО міг займатися питаннями, дійсно пов'язаними з нею", - сказав Писаренко.
В опозиції впевнені, що "тенденція до розширення повноважень президента в наявності". "Вони (влада) весь час намагається законами зробити Україну де-факто президентсько-парламентською республікою", - заявив перший заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя Юрій Кармазін ("Наша Україна - Народна Самооборона"). Втім, до радикальних дій в опозиції поки не готові. "Опозиція збирається протидіяти штучному розширенню повноважень президента, але, на жаль, на сьогоднішній день ми практично позбавлені будь-яких можливостей ефективної боротьби з владою, окрім апеляції безпосередньо до суспільства", - сказав народний депутат Сергій Власенко (БЮТ).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас