Пінчук повертає минувшину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пінчук повертає минувшину

1272
До наглядової ради "Оранти" увійшли представники Еаstone Group Андрій Дудник і Віктор Мохортов. Це може означати продаж частки акцій Миколи Лагуна Віктору Пінчуку.
"Оранті" врешті вдалося провести збори акціонерів. Попередні мали відбутися 27 липня і 9 серпня, але вони не відбулися через відсутність кворуму. Ініціаторами цих зборів були компанії, пов'язані з Миколою Лагуном.
За результатами останніх зборів стало ясно, що вплив Миколи Лагуна на компанію залишився мінімальним - обидва його представники в наглядовій раді (Олена Попова і Сергій Сулімов) відкликані зі своїх посад. Валентина Засуха - ще один член наглядової ради - теж покинула свій пост.
Замість них призначено двох нових членів наглядової ради - Андрій Дудник і Віктор Мохортов, які є представниками кіпрських компаній Backwood Holdings Limited і Leoberg Holdings Limited. Раніше ці компанії пов'язували з ім'ям Миколу Лагуна.
Тим часом імена інших новопризначених членів наглядової ради пов'язані з Віктором Пінчуком і компанією EastOne Group, що належить йому. Зокрема, Дудник є фінансовим директором компанії EastOne, в 2007 р. призначений членом ради директорів Interpipe Limited, а також є головою ради директорів російської СК "Росія" (належить Пінчуку).
Віктор Мохортов був заступником глави правління Укрсоцбанку в 2004 р., коли ця фінустанова належала Віктору Пінчуку.
Такі кадрові перестановки в наглядовій раді компанії можуть бути наслідком анонсованих весною переговорів між Миколою Лагуном і декількома потенційними інвесторами про продаж частки акцій в "Оранті". У числі потенційних інвесторів тоді називалася і крупна українська фінансово-промислова група. Але, за інформацією "ЭИ", остаточне рішення про продаж "Оранти" прийняте не було через неможливість досягти домовленості з керівництвом наглядової ради, якій належить частина акцій, а також представниками офшорних Colorino Trading і Saleta. Причому реальні власники цих пакетів акцій невідомі. Спочатку їх пов'язували з ім'ям казахського бізнесмена Мухтара Аблязова, який перебуває в розшуку.
Інтерес Віктора Пінчука до покупки "Оранти" в принципі може бути виправданий. Компанія належала бізнесмену до кінця 2005 р., коли він продав 45% акцій казахському Банку "БТА". Озвучена тоді ціна операції склала 30 млн. грн.
Отримати коментарі Віктора Пінчука і Миколи Лагуна вчора не вдалося.
Нинішнє керівництво "Оранти" заявляє про можливу зміну акціонерів низки міноритарних пакетів. "Затвердження правління, яке пройшло в кінці минулого року, сталося за підсумками одноголосного голосування, що свідчить про високу довіру і задоволеність роботою компанії. Новопризначені члени правління повинні зробити компанію кращою, дорожчою, прозорішою, ефективнішою. Якихось різких змін в стратегії розвитку компанії не передбачається, (але) можуть змінитися власники міноритарних пакетів", - відзначив Олег Спілка, глава наглядової ради СК "Оранта".
Представники іншого крупного акціонера - казахського "Банку БТА" - також задоволені результатами роботи "Оранти", але не відкидають, що можуть продати пакет акцій, що належить їм. "Команда "Оранти" працює дуже добре, незважаючи на непрості умови роботи на ринку. В рамках наглядової ради є розуміння між всіма крупними акціонерами, але нам доводиться прислухатися до українських представників в питаннях українських реалій. Я не бачу причин для зміни стратегії зважаючи на прихід нових людей в наглядову раду", - відзначив Павло Просянкін, заступник глави наглядової ради СК "Оранта". За його словами, частка пакету акцій "БТА Банку" вирішуватиметься після закінчення процесу реструктуризації активів цієї бізнес-групи, коли буде сформована нова рада директорів, яка і вирішуватиме долю зарубіжних підприємств.
На зборах акціонерів був затверджений новий склад правління. До нього увійшли заступники голови правління Сергій Михайленко, Людмила Іваніна, Валентина Коломієць і Валерій Грищенко. Головою правління затверджений Ігор Пугачов, який раніше виконував обов'язки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас