Преміальні британських фінансистів у минуломуроці зросли на 25% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Преміальні британських фінансистів у минуломуроці зросли на 25%

Казна та Політика
122
Попри критику влади і регуляторів, бонуси британських банкірів за минулий рік зросли на чверть і досягли 10 млрд фунтів стерлінгів (15,9 млрд дол.), свідчать дані Служби національної статистики Великобританії. Загальний обсяг преміальних за підсумками 2009 року виявився на 39% вище відповідного показника на початку цього десятиліття. Експерти вважають, що на тлі поступового виходу галузі з кризи банкіри продовжать виторговувати собі солідні преміальні.
Для порівняння, бонусні виплати співробітникам банківського сектора Великобританії в 2008 році склали 8 млрд фунтів. За результатами минулого року цей показник був перевищений, при тому що фактично преміальні склали не 10 млрд фунтів, а в два рази більшу суму. Вся річ у тому, що британським банкам на цей раз довелося заплатити одноразовий податок у розмірі 50% на бонуси співробітників, що перевищують 25 тис. фунтів.
Збільшення преміальних породило люту полеміку серед британських політиків. "Банкіри отримують бонуси, тоді як всі інші економлять і зменшують свої запити. Справжня трагедія в тому, що банкіри отримують бонуси, а малий бізнес або покупці нерухомості не може узяти кредит", - цитує The Daily Telegraph представника ліберал-демократів лорда Метью Алана Оукшотта.
"Банківська і фінансова сфери - провідні працедавці, що відбивається в їх спільному (податковому) рахунку. Всі ми знаємо, що крупні бонуси виплачуються лише невеликому числу співробітників, завжди готових до зміни географічного місця роботи", - відповіла глава Британської банківської асоціації Анджела Найт.
Керівники великих банків країни неодноразово скаржилися, що обмеження на бонуси ставлять їх в невигідне становище в порівнянні з конкурентами з інших країн: вони не можуть залучати або утримувати найбільш здатних співробітників.
"На жаль, бонуси стали непорушним фактом у банківській сфері. Це походить від того, що саме банкір, а не банк будує відносини з клієнтами. Це означає, що саме банкір, а не банк призначає собі ціну. Відповідно, і в хороші, і в погані часи банкір зазвичай може виторгувати собі солідний бонус", - сказав РБК daily професор Лондонської школи економіки Томас Кирхмайер.
Питання бонусів швидше за все не втратить совєї актуальності у Великобританії і цього року. П'ять найбільших банків країни минулого тижня повідомили про сукупний доподатковий прибуток у 15 млрд фунтів за перше півріччя. Для прикладу, Barclays вже зарезервував на виплату бонусів за перші шість місяців 1,7 млрд фунтів. Велика частина цих коштів піде на преміальні співробітникам інвестиційно-банківського підрозділу.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас