Словаччині потрібні заробітчани — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Словаччині потрібні заробітчани

Казна та Політика
352
RSI розповідає про нові тенденції у Словаччині, пов'язані з поглибленням інтеграції в Об'єднаній Євпропі. Із постачальника іноземних робітників Республіка поступово перетворюється на державу, яка їх потребує.
У Словаччині з кожним роком загострюється брак кваліфікованої робочої сили на підприємствах республіки. Це думка представника Центрального управління з праці СР Зузани Ситтової, яка говорить про те, що в останні місяці різко зросла активність словацьких підприємців із залучення іноземних робітників для реалізації власних бізнес-проектів. Найбільш востребувані робітники з Румунії, Болгарії, Сербії та України. Особливо швидко збільшується кількість робітників із Румунії. Якщо в січні 2008 року їх в Словаччині працювало 200 осіб, то в січні 2010 року - вже 800. Для працедавців залучення румунських громадян є найбільш вигідним, оскільки жодні дозволи та інші бюрократичні процедури після вступу цієї країни до ЄС вже не потрібні.
Що стосується надання робочих місць українським громадянам, то тут залишається ще багато проблем. Головна з них - це дія міждержавного словацько-українського договору від 1998 року, який регламентує кількість виділених робочих місць для українців. За ним у Словаччині зараз може працювати не більше 200 українців протягом одного року при подальшому продовженні дозволу строком на 6 місяців. Крім того, максимум 300 українців може бути залучено до сезонних робіт.
Власник невеликої будівельної фірми Павло Лембак при цьому зазначає, що в сусідній Чехії значно більша кількість квот на робочі місця для українців, причому дозвіл дається на один рік з подальшим продовженням ліцензії на два роки. Найбільший дефіцит словацькі підприємства відчувають у фахівцях машинобудівної галузі, потрібні люди в будівництві та агрокомплексі. Керівник словацької агропромислової фірми з міста Велке Леовари, який займається вирощуванням спаржі, Роман Хладек говорить, що для отримання всіх необхідних дозволів на надання робочих місць для українців йому довелося ходити по адміністративних установах 5 місяців, що, звичайно ж, не дуже допомагає пожвавленню ринку праці.
Деякі компанії залучають іноземців з держав, що не входять до ЄС, нелегально, що з одного боку криміналізує подібну діяльність, а з іншого призводить до значних втрат бюджету. Очевидно, вважають в країні, необхідні нові законодавчі рішення, котрі враховують нові реалії, що складаються у ЄС.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас