"Ъ": Між першим і другим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Між першим і другим

Казна та Політика
1541
Для отримання другого траншу кредиту МВФ уряду вже у вересні треба провести низку непопулярних заходів.
Окрім прийняття держбюджету 2011 року з дефіцитом в 3,5% ВВП, Кабмін повинен повернути пеню на борги по комунальних послугах, а також понизити ліміт річного обороту для підприємців, які платять єдиний податок. У коаліції не відкидають виникнення складнощів при голосуванні за відповідні норми у зв'язку з проведенням місцевих виборів 31 жовтня.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) вчора оприлюднив текст меморандуму, підписаного з українською стороною. Документ містить всі зобов'язання України для отримання кредиту stand-by на суму SDR 10 млрд ($15,15 млрд). Нагадаємо, рішення про видачу позики Рада директорів МВФ прийняла 28 липня. Тоді ж було прийнято рішення про перерахування Україні першого траншу в розмірі SDR 1,25 млрд ($1,89 млрд).
Для отримання першого траншу уряду вже довелося скоротити дефіцит держбюджету до 5,5% ВВП, а також з 1 серпня підвищити тарифи на газ для населення і підприємств на 50%. Окрім першого кредиту, в поточному році МВФ планує виділити Україні SDR 1 млрд, а в 2011-2012 роках кошти виділятимуться по чотири транші на рік. З меморандуму виходить, що країна погодилася понизити в 2011 і 2012 роках бюджетний дефіцит до рівня 3,5% і 2,5% відповідно. При цьому вже в поточному році зобов'язалася вирішити всі проблеми із заборгованістю по ПДВ.
Варто зазначити, що до тексту документа включена норма, згідно з якою в разі збереження заборгованості по ПДВ або соціальних витратах допустимий обсяг бюджетного дефіциту буде понижений відповідно до обсягу боргу. "Таким чином, МВФ врахував торішнє маніпулювання української влади статистикою, коли необхідний обсяг бюджетного дефіциту досягався шляхом нарощення боргів, і прописав умови жорсткіше, унеможлививши подібного маніпулювання", - пояснив аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук.
Окрім прийняття держбюджету на 2011 рік з певним дефіцитом, для отримання другого траншу МВФ Кабінету міністрів до кінця вересня необхідно розробити законопроект, спрямований на реформу пенсійного сектора. Протягом десяти років пенсійний вік для жінок буде збільшений з 55 до 60 років шляхом щорічного підвищення на шість місяців. Перше підвищення відбудеться вже в нинішньому році.
Крім того, українська влада зобов'язалася збільшити з 5 до 15 років мінімальний термін страхування, на 10 років - кваліфікаційний період для отримання повної пенсії, що має стимулювати людей, які працюють, довше зберігати працездатність. Замість цього до кінця року буде змінена схема нарахування пенсій: за кожен рік (робочий стаж 20 років для жінок, 25 - чоловіків), що пропрацював понад покладений термін, пенсія підвищуватиметься на 1%. Відповідний законопроект має бути ухвалений до кінця року, що дозволить вже в 2011 році поліпшити збалансованість Пенсійного фонду на 8,2 млрд грн.
Кабмін гарантував, що до кінця вересня Верховна рада проголосує за повернення нарахування пені на заборгованість по комунальних тарифах, і ця норма набере чинності з жовтня. Нагадаємо, зареєстрований в Раді законопроект #7013 передбачає відновлення стягування пені з 1 січня 2011 року. Ще однією непопулярною мірою має стати зниження ліміту річного обороту для підприємців, які платять єдиний податок, з 500 тис. грн. до 300 тис. грн. Наступна непопулярна міра запланована на 2011 рік: з 1 квітня тарифи на газ для населення і підприємств будуть знову підвищені на 50%, при цьому в меморандумі відзначається, що згодом підвищення проводитимуться кожні шість місяців аж до доведення тарифів до рівня собівартості.
Проте уряд може зіткнутися з проблемами вже при виконанні умов, необхідних для отримання другого траншу. "Для отримання другого траншу необхідне прийняття у Верховній раді пакету непопулярних заходів, що напередодні виборів до місцевих органів влади може стати великою проблемою для уряду", - говорить Ваврищук.
За оцінками президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, в разі перенесення другого траншу на 2011 рік фінансування соціальних зобов'язань повною мірою стане можливим лише шляхом емісії.
В правлячій коаліції не відкидають виникнення складнощів при голосуванні за норми, що містяться в меморандумі, особливо під час проведення виборчої кампанії. "Безумовно, дискусія в парламенті буде дуже важкою, - вважає заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.- Для успішного голосування уряду необхідно довести, що ці реформи потрібні нам самим, а не МВФ, показати, як їх прийняття вплине на економіку, запропонувати достатні заходи соціального захисту". Аналогічної думки дотримується народний депутат Валерій Баранов (блок Литвина). "Безумовно, напередодні голосування з'явиться безліч людей, які бажають поборотися за просту людину, - говорить він.- Тому голосування буде складним, але ми підтримаємо ці ініціативи. Адже колись треба починати проводити реальні реформи".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас