Першим від спеки страждає мозок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Першим від спеки страждає мозок

Казна та Політика
2019
До спеки, яка прийшла в Україну цього літа, ніхто не був готовий. Температурний режим - 38-42 градуси - побив рекорди за весь час метеорологічних спостережень. Відпочивальники в Україні говорять, що не рятують навіть Чорне і Азовське моря, а також Дніпро - температура води там наближається до 30-градусної позначки.
Два місяці тому американські вчені попереджали, що це літо стане найспекотнішим за останніх 100 років, та все ж в Україні до такого високого температурного режиму ніхто навіть і не думав готуватися: наші квартири і офіси не обладнані кондиціонерами, люди скаржаться на спеку, особливо хронічно хворі.
І якщо у вас дома нема кондиціонера, авто з кондиціонером і кондиціонера на робочому місці, то спека - справжнє випробування для вас, у тому числі для здоров'я. Лікарі говорять, що в спеку кількість викликів «швидкої» зростає на 20%. Як правило, виїжджають до тих, у кого спостерігається патологія серцево-судинної системи.
Але якщо для одних людей завдання номер один - як дожити до прохолодніших днів, то інші мають подвійне, а то і потрійне навантаження - працювати в спеку. Зараз ідеться про інтелектуальну роботу, яка вимагає більше сил (доведено, що після постійної фізичної праці організму для відновлення потрібно сім днів, а після інтелектуального навантаження - 14). Нещодавно Міністерство охорони здоров'я України порадило роботодавцям подовжити обідню перерву або скорочувати робочий день - відповідно до температури, яка встановлюється на той час в приміщенні. Наприклад, якщо температура перевищує допустиму норму (28 градусів) на 1 градус, то робочий день має тривати 6 годин. Але це, швидше за все, не дасть ефекту: по-перше, українці - трудоголіки; а по-друге, куди піти, якщо скрізь спека... Але людина сама собі може допомогти. Треба лише знати, як. Отже, про те, як впливає високий температурний режим на інтелектуальну діяльність людини, зокрема, на функціонування мозку і як не доводити організм до знемоги в спеку, «Дню» розповідає доктор фізико-математичних наук, професор, директор Інституту екології людини Михайло Курик.
- Михайле Васильовичу, в спеку людині гірше думається, складніше зосередитися... Як впливає спека на мозок людини?
- Проблему можна розглядати з тієї точки зору, що мозок людини на 98% складається зі зв'язаної води. А з іншого боку потрібно враховувати температуру, в якій перебуває тіло людини, тому що всякий перегрів - це часткова або істотна зміна фазових структур води, тому що все в живому організмі - це біологічні молекули і вода. Мозок - найбільш чутливий до води в будь-яких варіантах. З одного боку якщо людина п'є неякісну воду, то це погано впливає на розумові здібності. З іншого боку, якщо в якійсь частині мозку відбувається перенапруження через зневоднення в організмі, то це теж веде до функціональних порушень. І що дуже важливо, що найчастіше сьогодні зустрічається, так це те, що зараз через стан екології у нас хворі майже всі люди.
Найпоширенішою є серцево-судинна дистонія. Для мозку це також є проблемою, тому що все нагрівається і змінюється. І якщо у людини трохи порушується гомеостаз, змінюється його функціональний стан. З одного боку - це сонячні й теплові удари, з іншого - це ціла купа хвороб, тим чи іншим чином пов'язаних з активністю мозку. Вода є посередником між зовнішнім середовищем і людиною і такий механізм, зокрема, для людини, дає позитивні й негативні речі.
Те, що сьогодні нам говорять фізіологи - не перегріватися, недовго бути на сонці, використовувати сонячні промені вранці або пізно увечері, - це має право на існування. Але з різних причин є ще одна серйозна обставина, яка полягає в тому, що на тлі сонячного випромінювання є ще і випромінювання Космосу, космічна енергія. Вона має дещо інші закони. Живі організми від неї отримують додатковий негатив.
Вона більше проявляє себе тоді, коли у нас - ніч. Спостерігається, що більше інфарктів, інсультів відбуваються близько четвертої-п'ятої години ранку - у тому числі й через це випромінювання. Я хочу відзначити, що випромінювання атмосфери, випромінювання довкілля - це дуже серйозний чинник екологічних небезпек для нашого з вами здоров'я. Якщо людина здорова, то і так перегріви ведуть до клітинних порушень нормального функціонального поля, а якщо у вас є проблеми, то під впливом перегріву вони посилюватимуться - тоді ви поводитеся не синхронно до того функціонального стану, який вам особливо властивий. Скажімо, ви - трохи гіпертонік і так сталося, що вам довелося трохи більше побути на сонці, ви не пили якісної води ні до того, як потрапили на сонце, ні після. Звичайно, у вас після перегріву підскочить тиск, може сильно підскочити. Але краще все це попередити.
- Яка нормальна температура для діяльності мозку?
- Не більше 37-38 градусів, тому що потім вже виникає проблема. Так придумано природою. І якщо температура доходить до 39, то це вже дуже важко, тому що у воді є так званий фазовий перехід. Так, вода, яка нагрівається наприклад, до кипіння, поступово проходить декілька фазових переходів. Але вода, яка нагрілася до 40 градусів, вже пройшла через структурний фазовий перехід. Це означає, що вона може змінити свою взаємодію з біологічними молекулами, а це може негативно вплинути на мозок. Ці фази мають велике значення, тому що, наприклад, кип'ячена вода з точки зору природної енергії не є живою, її ще називають «мертвою». При кип'ятінні природна енергетика води, яка дається природою, стає значно меншою. Тому можна сказати, що максимальна температура, яку витримує мозок - до 39. Збільшується навантаження на клітини мозку, проте це не означає, що всі клітки відмиратимуть, але я хочу нагадати, що активність роботи клітин мозку зношує самі клітини мозку. Вони не відновлюються і чим більше і частіше вони зникають, тим це гірше і гірше для функціональної активності клітин мозку. Це провокує хвороби, які ведуть до тугодумства, інсультів, хвороби Альцгеймера тощо. Клітини мозку дані людині на певний час і їх відновлювати організм не вміє.
- Як впливає якісна вода, ту, яку тепер називають «структурованою», на діяльність мозку і неякісна?
- Структурована вода, або простіше «жива» вода, має найбільшу близькість до внутріклітинної води людини. Одним з прообразів живої води може бути тала вода. Структура талої води зберігається при кімнатній температурі шість-вісім годин, оскільки за рахунок температури вона змінює структуру і стає звичайною водою. Так от коли людина п'є свіжу талу воду, тоді вона відновлює свій організм. А це веде до довголіття, це і забезпечує збереження водного гомеостазу. Але щодо клітин мозку, на жаль, я не знаю таких даних, які б показували, що це має принципове значення. І ще є дуже важлива особливість - це зв'язана вода. Вона знаходиться в клітках геномів організму людини, тому що ДНК, як основна молекула організму, в своїй структурі містить зв'язану воду. Амінокислоти і вода утворюють ланцюгову структуру самого ДНК. Виходить, що ДНК без води не може бути нормальною. Зараз, ми відзначаємо, що потрібно пити більше води, тому що якщо людина часто зневоднюється, якщо не поповнювати, не підтримувати в організму співвідношення зв'язаної води і вільною (яка омиває клітини), то організм висихає. Висихання організму - це костеніння, а костеніння - це всілякі болячки. Для мозку це означає провокацію всіляких захворювань.
- Чи є якісь особливості того, як діти переносять спеку?
- У дітей просто більше води. Чим старшою стає людина, тим менше в її організмі води. А коли дитина народжується, то вона від матері отримує певну кількість зв'язаної і довільної води. Це - константа. Дуже важливо, щоб людина протягом життя підтримувала це співвідношення. Дітям потрібно щодня пити високоякісну воду. Можна сказати, що через таку спеку не рекомендується пити солодкі напої. Це не є водою, особливо не підходять газовані напої, не потрібно пити консервовані напої, а зовсім не прийнятно пити алкогольні напої. Потрібно пити лише воду без консервантів, максимально природну, з природними мінералами. Тому що, наприклад, вода, пропущена крізь фільтр, є «мертвою». Але якщо тримати на дні глечика кремній з фільтру, то це - вже зовсім інша річ. Це буде варіант домашнього колодязя.
Оксана Миколюк
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас