Україна має намір до кінця 2010 р. ліквідувати борг з відшкодування ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має намір до кінця 2010 р. ліквідувати борг з відшкодування ПДВ

Казна та Політика
446
Уряд України має намір до кінця 2010 року повністю ліквідувати заборгованість з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ), йдеться в меморандумі української влади Міжнародному валютному фонду (МВФ), направленому в рамках відновлення кредитної співпраці в середині липня цього року.
"Ми сповнені рішучості забезпечити виплату всього відшкодування ПДВ, що нагромаджується протягом решти року в повному обсязі і своєчасно, і не накопичити заборгованості протягом року", - сказано в документі, оприлюдненому фондом.
Згідно з ним обсяг заборгованості з відшкодування ПДВ є індикативним цільовим показником, який враховується при прийнятті рішення про виділення Україні чергового траншу кредиту за затвердженою в кінці липня 29-місячною програмою stand by загальним обсягом близько $15,5 млрд.
Передбачається, що значення цього показника до кінця вересня цього року скоротиться до 3 млрд грн.
Як пояснюється в меморандумі, в цьому обсязі не враховується борг з відшкодування ПДВ станом на кінець 2010 року, що складав 16,4 млрд грн., який буде оформлений спеціально випущеними облігаціями держпозики (ПДВ-облігації).
Як повідомлялося, уряд запропонував підприємствам оформити ПДВ-облігаціями борг з відшкодування ПДВ станом на 1 травня 2010 року. Номінальна прибутковість нових паперів складає 5,5% річних, вони є амортизаційними - раз на півроку по них погашатиметься 10% основного боргу.
Випуск ПДВ-облігацій постійно відкладався. Перший їх транш обсягом всього 0,05 млрд грн. був направлений платникам податків лише 2 серпня. Мінфін обіцяє випустити всі ПДВ-облігації на загальну суму близько 16,4 млрд грн. до кінця серпня.
В той же час платники податків скаржаться, що і після 1 травня відшкодування ПДВ здійснюється нерегулярно. За даними Федерації роботодавців України, починаючи з травня, заборгованість з відшкодування ПДВ збільшувалася на 2,4 млрд грн. щомісячно і на 1 липня досягала 30,4 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас