Коханка звільнила главу HP — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коханка звільнила главу HP

Казна та Політика
4421
Керівник найбільшої компанії з виробництва персональних комп'ютерів і принтерів Hewlett-Packard (HP) Марк Херд минулої п'ятниці терміново покинув всі свої пости. Під час пов′язаного з ним сексуального скандалу виявилися грубі порушення стандартів ведення бізнесу.
В процесі розслідування я зрозумів, що в деяких випадках не відповідав принципам довіри, взаємоповаги і чесності, на яких будується робота компанії Hewlett-Packard. Тому мені буде важко продовжувати керувати нею. Після п'яти років роботи в HP це рішення стало важким для мене. Але я вважаю, що це єдине правильне рішення, яке я міг прийняти, - відзначив Херд.
Скандал, що призвів до звільнення 53-річного глави HP, який має дружину, двох дітей і пристойний заробіток (понад $30 млн. торік), виник після того, як в червні колишня співробітниця, яка працювала в 2007-2009 рр. у відділі маркетингу компанії, звинуватила його в сексуальних домаганнях.
Провівши внутрішнє розслідування, спеціальна комісія з'ясувала, що сексуальних домагань не було, оскільки Марк Херд мав з ініціаторкою скандалу регулярні інтимні стосунки. Проте, щоб приховати приватні обіди і інші «близькі особисті стосунки» зі своєю коханкою, глава компанії фальсифікував дані про витрати й інші фінансові звіти компанії. Також він виплачував їй гроші за роботу, якої вона не виконувала.
За даними розслідування, Херд впродовж двох років подавав квитанції на суму від $1 тис. до $20 тис. на оплату продуктів харчування і поїздок, що не мали відношення до бізнесу. Всі ці витрати він повинен буде компенсувати компанії зі своєї кишені. Також, за даними агентства Reuters, на плечі колишнього керівника ляжуть витрати по досудовому врегулюванню претензій колишньої співробітниці. Жінка вже погодилася анулювати позов до топ-менеджера і до самої компанії в обмін на неназвану суму грошей.
Хоча розслідування не виявило порушень етичної політики компанії, що забороняє сексуальні домагання, воно продемонструвало глибокі порушення управлінських процедур містером Хердом, що серйозно підірвало довіру до нього і понизило його ефективність на посту глави HP, - відзначив генеральний юридичний радник HP Майкл Холстон.
Після звільнення Херда, який обіймав одночасно посади голови правління, президента і виконавчого директора, тимчасовим главою HP стала 51-річна Кеті Лесяк, яка працює в компанії з 1986 р. і займає посаду фінансового директора. У заяві Hewlett-Packard уточнюється, що Лесяк обійме цю посаду лише тимчасово, поки компанія не підшукає більш гідного директора.
Незважаючи на звільнення з компанії зі скандалом, колишній глава HP отримає вихідну допомогу в розмірі $12,22 млн. як компенсацію за передчасне завершення контракту, а також до вересня матиме опціон на покупку 775 тис. акцій, що в сумі дасть йому від $40 млн. до $50 млн.
Тим часом компанія намагається упоратися з втратами. В п'ятницю після повідомлення про відхід Марка Херда акції HP обрушилися на 9,7%, знизивши її ринкову вартість майже на $10 млрд.
Правління визнає, що зміна в керівництві - несподівана новина для всіх, хто має справи з НР, але у нас є сильні керівники, керівники нашим бізнесом, і сильні команди службовців, що виконують роботу, - заявив незалежний член правління НР Роберт Райан.
Нинішній випадок - не перше скандальне звільнення в HP. У 2006 р. голова ради директорів компанії Патріція Данн намагалася з'ясувати обставини витоку в ЗМІ конфіденційної інформації з HP. Потім з'ясувалося, що під час розслідування застосовувалися неетичні методи. Зокрема, щоб отримати списки телефонних переговорів членів ради директорів, детективи користувалися фальшивими посвідченнями особи. Звинувачена в шпигунстві за колегами і журналістами, Данн була змушена покинути свій пост, передавши повноваження Марку Херду.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас