Прощавай, дефляція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прощавай, дефляція

Казна та Політика
1866
Із серпня експерти прогнозують прискорення темпів інфляції за рахунок підвищення вартості комунальних тарифів і подорожчання послуг у сфері освіти. У липні темпи дефляції сповільнилися до 0,2%. Відзначимо, що цього року дефляція спостерігається вже четвертий місяць поспіль.
Так, у червні споживчі ціни знизилися на 0,4%, в травні - на 0,6%, у квітні - на 0,3%. Як раніше писали "ЕІ", в попередні місяці інфляцію стримувало сезонне зниження цін на молочні продукти, яйця і цукор. За даними Держкомстату, в липні ц.р. на споживчому ринку ціни на продукти харчування й безалкогольні напої знизилися на 0,7%.
Найбільше (на 8,7% і 8,0%) подешевшали яйця та овочі. Крім того, на 3,2% і 2,6% знизилися ціни на тваринні жири та рис, на 1,9-0,1% - на сири, масло, кисломолочну продукцію, м'ясо та м'ясопродукти, молоко, рибу та продукти з риби .
У той же час на 7,5% і 2,8% подорожчали гречана крупа і цукор. Підвищилися ціни також на фрукти, масло і безалкогольні напої. При цьому вартість алкогольних напоїв та тютюнових виробів збільшилася на 0,6% і 0,4% відповідно. За підрахунками Держкомстату, ціни на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива в минулому місяці зросли на 1,4%.
Подорожчання послуг у сфері охорони здоров'я на 0,6% переважно викликане зростанням цін на санаторно-курортні послуги. Разом з тим ціни на фармацевтичну продукцію знизилися на 0,3%. Як вважають у профільному комітеті, причиною зростання цін у сфері освіти на 0,4% стало підвищення вартості дошкільної та початкової освіти. На 1,4-0,1% подешевшало телефонне обладнання, аудіотехніка, фотоапаратура, обладнання для обробки інформації та побутова техніка.
На думку головного економіста ІК Dragon Capital Олени Білан, причиною липневої дефляції стало сезонне зниження цін на овочі та молочні продукти. За словами експерта, у цьому році липень буде останнім місяцем, коли було зафіксовано зниження цін на споживчому ринку.
Дефляція припиниться через осіннє зростання цін на овочі, фрукти і молочну продукцію, - прогнозує Білан. За її словами, очікується невелике підвищення цін на хліб і хлібобулочні вироби, в середньому на 7-8%. В основному річна інфляція прискориться за рахунок підвищення вартості комунальних тарифів.
На кінець року її рівень може скласти 9,5%, - прогнозує економіст.
Нагадаємо, уряд запланував в цьому році інфляцію на рівні 13,1% і поки не поспішає знижувати прогноз. Раніше голова групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький заявив, що за підсумками поточного року інфляція може скласти менше 10%.
У січні-червні, за даними Держкомстату, інфляція склала 3,3%. Кабмін не ризикує знижувати річний рівень інфляції, зважаючи на майбутнє підвищення комунальних тарифів. "Якщо вартість комунальних послуг буде підвищена, наприклад, з січня 2011 р., то осіння інфляція буде меншою", - зазначив у коментарі економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Не зважаючи на те, що напередодні виборів місцева влада не зацікавлена у підвищенні цін на комунальні послуги, вони зважилися на цей крок. "У місцевих бюджетах немає фінансового запасу, щоб півроку компенсувати різницю у собівартості тарифів", - пояснив експерт. Підвищення тарифів призведе до зростання інфляції до кінця року до рівня 13%.
На думку Жолудя, за останні чотири місяці ціни на продовольчому ринку знижувалися через невисокий попит. Причина - низький рівень доходів населення. Стримуючим чинником для інфляції стало і сезонне збільшення реалізованих продуктів харчування.
У серпні інфляція прискориться за рахунок підвищення ціни на газ, а у вересні - через подорожчання послуг у сфері освіти, - прогнозує Жолудь. У середньому, за його словами, у вересні-грудні інфляція щомісяця буде зростати на 2%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас