ВВП Китаю в 2010 році може зрости на 10-11% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП Китаю в 2010 році може зрости на 10-11%

Казна та Політика
201
Зростання китайської економіки в 2010 році може скласти 10-11%, залежно від готовності уряду збільшувати держвитрати, заявив керівник Центру досліджень розвитку при Держраді КНР Ван Юйтай на конференції в Чунцині, повідомляють китайські ЗМІ.
Ван Юйтай повідомив, що на основі побудованої його центром математичної моделі можна зробити висновок про те, що зростання ВВП за підсумками року складе близько 10% в разі, якщо уряд в другому півріччі здійснить заплановане збільшення бюджетних витрат на 11,4%. Якщо зростання бюджетних витрат буде більше, то ВВП КНР за підсумками року може збільшитися на 11%.
В I кварталі 2010 року ВВП КНР виріс на 11,9%, за підсумками першого півріччя зростання сповільнилося і склало 11,1%. Швидкий економічний підйом на початку року Ван Юйтай пояснює посткризовою корекцією і результатами державної політики. В осяжному майбутньому Китай зберігатиме “відносно високі темпи зростання” і повинен зосередитися на вирішенні структурних проблем.
Думка про неминучість довгострокового зниження темпів зростання економіки переважає серед китайських економістів. В кінці липня заступник голови Народного банку Китаю В Сяолін заявила, що країні треба звикати до нижчих темпів зростання.
Я не думаю, що в IV кварталі зростання складе менше 8%, але не виключаю, що темпи зростання знизяться до 8% в I або II кварталах 2011 року, - написала вона в свій статті в газеті “Ді і цайцзин жибао”.
При цьому В Сяолін не виключила, що в разі дуже сильного уповільнення зростання уряд може підтримати попит навіть ціною зростання інфляції. На її думку, урядовий орієнтир інфляції може за необхідності бути підвищений до 5% з нинішніх 3%.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас