"Ъ": Трансбанк відмовився від прав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Трансбанк відмовився від прав

Фондовий ринок
1009
Як стало відомо "Комерсант-Україна", 3 серпня Господарський суд Києва визнав недійсною реорганізацію телеканалу "Тоніс" з ВАТ в ТОВ. Цього домігся ліквідатор Трансбанка, який відмовився брати в заставу корпоративні права телеканалу замість 40% його акцій. На "Тонісі" вважають, що банк хоче продати частку каналу, що належить йому. В разі реорганізації "Тоніса" його основні акціонери могли б заблокувати таку спробу, зазначають юристи.
Минулого тижня боржники Трансбанка - ТОВ "ДКД 04", "Артекс-плюс", "Древадельпроект-747", ЗАТ "Ведекон Інжиніринг" і ДП "Екойл Авіа" - звернулися до Нацбану з проханням переконати ліквідатора Трансбанку погодитися з умовами реструктуризації їх боргів. Заставою по цих кредитах виступали близько 40% акцій каналу "Тоніс".
Нагадаємо, 12 січня збори акціонерів каналу прийняли рішення про його реорганізацію з ВАТ в ТОВ. Трансбанк, який тоді безпосередньо володів 8,5% акцій телеканалу, голосував проти цього рішення. Але думку представників банку, в якому працювала тимчасова адміністрація, останні акціонери не врахували.
За даними НБУ, на 1 січня Володимир Костерін безпосередньо володів 11,44% Трансбанку, через "КК 'Партнери'" - 72,93%. Серед власників каналу "Тоніс" були "КК 'Партнери'" (60,42%), Володимир Костерін (15,02%) і Трансбанк (8,46%). Позичальники Трансбанку стверджують, що в травні домовилися з ліквідатором про реструктуризацію боргів, запропонувавши замість пакетів акцій враховувати як заставу пропорційні частки "Тоніса". При цьому боржники зобов'язані були щомісячно виплачувати тіла кредитів і нараховані з них відсотки, поступово збільшуючи розмір виплат з розрахунку повного погашення заборгованості в лютому 2013 року.
В червні в рамках реструктуризації компанії здійснили перші платежі. Проте ліквідатор не прийняв пропозицію зі зміни форми застави від боржників, які близько двох років не виконували свої зобов'язання. "Я вів з ними переговори з приводу надходження коштів, оскільки це головне завдання ліквідатора. Але ні під якими мировими угодами я не підписувався, оскільки реорганізація телеканалу була незаконною", - заявив ліквідатор Трансбанку Федір Сегін.
3 серпня Господарський суд Києва визнав рішення зборів акціонерів про зміну форми власності "Тоніса" недійсним. "Суддя вирішив, що реєстр не є документом, на підставі якого він може визначити кворум на зборах. Хоча за законодавством реєстр є єдиним документом, відповідно до якого здійснюється реєстрація акціонерів, які прибули для участі в зборах. Також суд відмовився залучити до участі в процесі інших акціонерів 'Тоніса', права яких порушуються при відміні рішення зборів", - повідомила глава прес-служби компанії "ВОК-Груп" (управляє активами телеканалу "Тоніс") Кіра Шульгіна. На "Тонісі" вважають, що ліквідатор не хоче приймати в заставу паї телеканалу, оскільки має намір продати 40% його акцій. "Очевидно, що банку не потрібні гроші від боржників, а потрібні акції 'Тоніса'. Ми передбачаємо, що банк готує канал до продажу", - сказала Кіра Шульгина, відзначивши, що 'Тоніс' подасть апеляцію на рішення суду.
Заміна предмету застави загрожує банку втратою можливості розпоряджатися нею. "Акції можуть вільно продаватися на ринку без згоди інших акціонерів, а з корпоративними правами це зробити набагато складніше. У засновників є переважне право на викуп будь-якого пакету, і вони можуть заблокувати його продаж", - говорить партнер юрфірми Jurimex Юрій Крайняк. Юристи упевнені в правильності позиції банку. "В час реорганізації йде заміна предмету застави, тому без згоди банку це рішення приймати не можна. Юридично це рішення збиткове", - зазначає партнер юридичної фірми Magisters Олексій Резников.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас