"Ъ": Обсяг повернення ПДВ можуть збільшити до 2,7 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Обсяг повернення ПДВ можуть збільшити до 2,7 млрд грн

Казна та Політика
383
Заступник голови ДПАУ Олексій Любченко повідомив про підготовку для уряду розрахунків відносно доцільності збільшення до кінця року щомісячних обсягів відшкодування ПДВ до 2,7 млрд грн. У січні-липні середній обсяг повернення податку склав 1,4 млрд грн. через фактичне блокування відшкодування ПДВ. За словами чиновника, щомісячні заявки підприємств, хоча і зменшились у порівнянні з січнем-липнем минулого року, все ще залишаються високими - 3,4 млрд грн. Частина з них під час перевірок не підтверджується. Якщо в 2009 році щомісячний ризиковий податковий кредит становив 4,3 млрд грн., то в поточному році - 2,5 млрд грн.
"Ресурс потрібно шукати збалансовано - оптимально розрахувати бюджетний розклад і проводити роботу із попередження появи фіктивних сум", - відзначає Олексій Любченко. За його словами, глава ДПАУ Олександр Папаіка представить прем'єр-міністрові Миколі Азарову ініціативу зі збільшення відшкодування ПДВ після виходу прем'єра з відпустки (заява підписана до 20 серпня).
Варто зазначити, що для збільшення відшкодування ПДВ уряду навіть не доведеться переглядати бюджет. З початку року, за даними Держказначейства, бізнес отримав лише 9,69 млрд грн. при річному плані в 24,97 млрд грн., тобто лише 38,8%. Враховуючи плановий залишок на серпень-грудень у розмірі 15,28 млрд грн., ДПАУ могла б відшкодовувати і більше - по 3 млрд грн. щомісячно. Повертаючи менші суми, уряд зможе корегувати виконання прибуткової бази бюджету за підсумками року. Наприклад, в липні Мінфін схвалив відшкодування ПДВ на 2,1 млрд грн., але Держказначейство виплатило лише 1,87 млрд грн. У Мінфіні Ъ сказали, що уряд має намір повертати чесно заявлений ПДВ. "Якщо всі заявки документально підтверджуватимуться і якщо ДПАУ вважає, що потрібно збільшувати обсяги відшкодування ПДВ, то Мінфін піде на це", - сказав прес-секретар міністра Федора Ярошенко Андрій Боєчко.
Директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук схвалює пропозицію податківців збільшити реальні обсяги відшкодування, але додає, що цього буде недостатньо: "Якби цього вистачило, ніхто б не випускав ПДВ-облігації". За даними ДПАУ, на 1 серпня заборгованість із відшкодування ПДВ (без врахування боргу, на який будуть випущені ОВГЗ) склала 9,5 млрд грн., з яких більше 3 млрд грн. оскаржуються в судах.
Тому економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь упевнений, що уряду необхідно відкорегувати річний план із відшкодування, збільшивши його хоч би до рівня минулого кризисного року. Тоді з бюджету бізнесу було повернено 34,5 млрд грн. при початковому плані в 36,51 млрд грн. Втім, директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий зазначає, що головне в цьому питанні - не обсяг планового відшкодування, а зобов'язання ДПАУ із повного формування реєстрів.
"Необхідно відшкодовувати, а не просто говорити про це. Хай відсікають неправомірні заявки і не маніпулюють статистикою і деклараціями платників податків", - вважає експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас