Точка зору: Податковий кодекс у нинішній редакції буде сприяти "тінізації" малого бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Податковий кодекс у нинішній редакції буде сприяти "тінізації" малого бізнесу

Казна та Політика
1151
У випадку прийняття проекту Податкового кодексу, який винесений на всенародне обговорення, становище малого бізнесу значно погіршиться. Таку думку висловила юрист юридичної фірми ILF ("Інюрполіс") Іванна Погребняк.
На її думку, Податковий кодекс в нинішній редакції сприятиме непрозорим відносинам між бізнесом і податковою службою. Нові податкові вимоги для підприємств малого бізнесу досить жорсткі. "Так, знаходитися на єдиному податку тепер зможуть лише ті фізичні особи, дохід яких не перевищує 300 тис. грн. на рік, тоді як зараз фізособам-"єдиноподатникам" дозволяється отримувати до 500 тис. грн. виручки щорічно", - зазначає юрист.
Кодекс вводить обмеження на види діяльності для тих, хто платить єдиний податок. В даний час ця система оподаткування недоступна для 17 видів бізнесу. Зокрема, для тих, хто здійснює оптову торгівлю і посередництво в оптовій торгівлі, фінансове посередництво, надає в оренду торговельні і нежитлові площі, займається видобутком і реалізацією корисних копалини, перепродажем предметів мистецтва, надає послуги у сфері телерадіомовлення.
Ставка податку для фізичних осіб встановлюватиметься місцевими радами в розмірі від 20 до 600 грн. на місяць залежно від виду діяльності. Також платники податку будуть зобов'язані сплачувати внески до Пенсійного фонду і фонди соцстраху в порядку, передбаченому відповідним законодавством. А в разі прийому готівки платників єдиного податку зобов'яжуть (за виключенням) застосовувати реєстратор розрахункових операцій.
Податковий кодекс вводить податкові канікули для підприємців, які триватимуть з 1 січня 2011 р. по 31 грудня 2015 р. "Проте "відпочити" зможуть не всі платники. На канікули підуть лише ті фізичні особи, які займаються наданням послуг і торгівлею на ринку, і дохід від діяльності яких не перевищує 300 тис. грн..", - говорить І.Погребняк.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас