"Ъ": Кодексу висловили обговорення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кодексу висловили обговорення

Казна та Політика
1890
Кабінет міністрів оприлюднив проект Податкового кодексу для його громадського обговорення. З документа після першого читання в парламенті зникли оподаткування доходів від депозитів та право регіонів отримувати частину податку на прибуток, а також змінився список видів діяльності, з яких можна сплачувати єдиний податок. Однак в кодексі так і не з'явилися податок на нерухомість і диференційовані ставки податку на доходи фізосіб. У Мінфіні не виключають, що всі ці норми можуть виникнути після обговорення кодексу, що може ускладнити альтернативний проект, який готується в Кабміні.
Стартувала кампанія із всенародного обговорення проекту Податкового кодексу, схваленого Верховною Радою в першому читанні ще на початку липня. Оприлюднений в газеті "Урядовий кур'єр" документ доопрацьований представниками Кабміну і парламентської коаліції. Мінфін очікує, що до 20 серпня в регіонах пройдуть круглі столи, і Кабмін зможе подати доопрацьований проект кодексу до парламенту до 5 вересня. Профільний комітет повинен надати депутатам остаточну версію кодексу для голосування до 10 вересня. "Комерсант" порівняв оприлюднений документ із прийнятим у першому читанні.
В останній версії проекту урізані можливості податківців проводити фіскальний контроль шляхом обстеження житла та іншого майна громадян, опитувань платників і хронометражу. У той же час збереглася контрольна виїзна перевірка, проти якої виступали депутати. Вона дозволить податківцям без попередження щомісячно аудіювати підприємства. Також вони зможуть переривати документальні виїзні перевірки. При цьому проект дозволить платникам платити всі донараховані їм непрямими методами податки тільки за рішенням судів.
Уряд і депутати вирішили змінити кілька ставок податків. Базова ставка з податку на прибуток хоча і складе запропоновані раніше 20%, але лише з 2014 року. З 1 січня 2011 року будуть застосовуватися нинішні 25%, а не схвалені у першому читанні 20%. Через рік ставка знизиться на 1 відсотковий пункт, а в наступні два роки - на 2 в. п. щорічно. У тексті документа не передбачено право місцевих органів влади встановлювати додаткові надбавки сумарно до 5%.
З'явилась норма про введення податкових канікул до 2016 року для новостворених підприємств з обсягом інвестицій більше 5 млн грн. Перші два роки такі компанії не будуть платити податок на прибуток, а три роки - 0,25%, 0,5% і 0,75% від базової ставки податку на прибуток. Розширили в Кабміні і базу оподаткування з податку на транспортні засоби, додавши ставку податку на легкові автомобілі з об'ємом двигуна більше 6,5 тис. куб. см (60 грн за 100 куб. см; раніше 55 грн), ставку податку за розміщення наднебезпечних відходів (I клас) збільшено з 568 грн до 700 грн за 1 т.
Змінився принцип оподаткування бізнесу, що знаходиться на спрощеній системі. Для підприємців-фізосіб граничний річний рівень доходу знизився на 200 тис. грн - до 300 тис. грн. На спрощеній системі зможуть залишитися підприємці, які займаються оптовою торгівлею і посередництвом, реалізацією товарів через інтернет, а також аудитори та бухгалтери, які будуть платити 200-600 грн на місяць (при інших видах діяльності 20-200 грн). Для юросіб ставка знижується вдвічі - до 3% без урахування ПДВ і 5% з урахуванням ПДВ. Пільгова нульова ставка з 2011 по 2015 рік встановлюється для 42 видів діяльності.
Водночас уряд і депутати вирішили відмовитися від введення п'ятивідсоткової ставки податку на доходи фізосіб, отримані від іменних ощадних сертифікатів, депозитів у банках і кредитних спілках. У проекті кодексу не з'явився обіцяний податок на нерухомість, на чому наполягали депутати, і диференційовані ставки оподаткування доходів фізосіб.
Заступник голови Державної податкової адміністрації Сергій Лєкар не виключає, що податок на нерухомість з'явиться до другого читання в результаті обговорення проекту Податкового кодексу з громадськістю. Він заявив, що податкова адміністрація займає позицію необхідності введення цього податку, але готова обговорювати базу оподаткування нерухомості - її ринкову вартість або метраж.
"Ми хотіли б відштовхуватися від метражу, тому що вартість можна знизити", - зазначає податківець, додаючи, що необхідний граничний поріг. Наприклад, при площі до 300 кв. м платити податок буде не потрібно.
Сергій Лекарь запевнив, що податківці готові обговорювати правила проведення перевірок, терміни і причини виходу на контрольний аудит. Але, на його думку, держава не повинна відмовлятися від функції контролю, оскільки це світовий досвід. Пан Лєкарь вважає, що введення диференційованого підходу до оподаткування доходів громадян неактуальне, поки є обмеження на максимальний розмір зарплати, з якої сплачуються внески до соціальних фондів.
Заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко допускає, що в результаті обговорення проекту Податкового кодексу в ньому з'являться норми, які хоче бачити суспільство, бізнес і політики, і зникнуть пропозиції, які їх не влаштовують. "Ми хочемо знайти середній варіант, який буде влаштовувати усіх. Адже і податок на нерухомість, і соціальні режими оподаткування існують у багатьох країнах, і всі ці правила виписані у них вже по 150 разів, тому нам не потрібно придумувати щось нове. Необхідно знайти консенсус, який би підійшов нашій економіці ", - пояснила пані Єфименко.
Втім, процес обговорення з громадськістю оприлюдненого кодексу може ускладнитися вже через кілька днів. У той час як Мінфін і ДПАУ очікують пропозиції до підготовленого ними проекту Податкового кодексу, в уряді готуються до оприлюднення ще одного варіанта документа. Джерело, близьке до оточення віце-прем'єра з економічних питань Сергія Тігіпка, розповіло, що він створив експертну рада за участю представників підприємств, профільних асоціацій та експертів, яка до четверга-п'ятниці має намір остаточно погодити всі поправки до кодексу. Вже наприкінці тижня цей документ буде оприлюднений.
"Вчора у Віктора Слаути (віце-премьер.-ред.) була нарада з кодексу", - розповіло інше джерело в Кабміні. Обидва співрозмовника не виключають, що уряду в кінцевому підсумку доведеться об'єднати обидва документи в один.
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас