"Ъ": Газ наповнює бюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Газ наповнює бюджет

Енергетика
782
Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) постановами №1008 і №1009 від 30 липня, з 1 серпня на 9,8% підвищила ціну на газ для промислових споживачів і прирівняних до них бюджетних організацій. В результаті вартість газу для промисловості збільшилась із 2,62 тис. до 2,88 тис. грн. за тисячу кубометрів. Це вже друге підвищення цін на газ для промисловості з початку року. На III квартал уряд відмінив чинні з листопада 2008 року пільги для металургійних і хімпідіприємств, і вартість газу для них підвищилася на 22,87%, до 2,62 тис. грн. за тисячу кубометрів.
В "Нафтогазі", Мінпаленерго і НКРЕ підвищення цін на газ не коментують. Але джерело Ъ в комісії розповіло, що воно необхідне у зв'язку з тим, що в I кварталі через різницю відпускної і імпортної ціни на газ НАК зазнала 3 млрд грн. збитків. "Якби такі ціни на газ для промисловості, як були в I кварталі, залишилися і далі, збитки монополії склали б за підсумками року 12 млрд грн.", - пояснили в НКРЕ. Співрозмовник Ъ говорить, що за рахунок підвищення цін на газ вдасться отримати до кінця року 2,55 млрд грн., що лише частково покриє збитки за I квартал.
На хіміках це підвищення не позначиться - завдяки зростанню цін на добрива їм вдасться компенсувати підвищення вартості палива, вважають в комісії. Річ у тому, що цього року через різке підвищення вартості зернових аграрії почали раніше звичайного купувати добрива. Це призвело до підвищення цін на них настільки, що українським компаніям стало вигідно працювати навіть не дивлячись на високу вартість газу.
Але учасники ринку оцінюють зростання цін негативно. "Зараз хімічні підприємства експортують добрива з рентабельністю 5-6%. Підвищення цін на газ призведе до того, що рентабельність буде близька до нуля. Але працювати в цих умовах все одно вигідніше, ніж стояти, оскільки простої призводять до набагато більших збитків", - говорять в прес-службі "Рівноазоту". Віце-президент "Індустріальної групи" Олександр Пилипенко говорить, що зростання цін на газ змусить металургів підвищити вартість продукції, у тому числі для внутрішнього ринку. За прогнозами голови правління ММК ім. Ілліча Володимира Бойка, ціни на металопродукцію усередині України в результаті можуть зрости на 3-4%.
За оцінкою аналітика ДІК Concorde Capital Микити Михайличенка, підвищення цін на газ в середньостроковій перспективі позначиться і на споживчих цінах: "Вплив стане помітний лише через півроку. Поки важко спрогнозувати, яким буде прискорення споживчої інфляції - на неї можуть одночасно впливати й інші чинники, але те, що це прискорить її темпи, це факт".
Підвищення цін на газ для промисловості було неминучим. "Збалансувати бюджет 'Нафтогазу' - одна з вимог МВФ, але зробити це лише за рахунок населення було неможливо, - говорить начальник аналітичного відділу 'Брокеркредитсервіс' Максим Шєїн.- Крім того, Україна зобов'язалася перед ЄС реформувати ринок газу, що має на увазі поступове зростання цін на газ до економічно обгрунтованого".
Однак член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима зазначає, що підвищення цін на газ не дозволить збалансувати бюджет "Нафтогазу", оскільки в компанії одночасно зростають і витрати.
"Наскільки мені відомо, обсяг витрат з II півріччя в компанії збільшився на 15%. Саме для того, щоб перекрити його, і необхідне було підвищення цін", - говорить директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн. Він також зазначає, що НАК могла б знайти додаткові джерела доходу і без підвищення цін на газ для промисловості. "На минулому аукціоні з продажу зрідженого газу 'Укргазвидобутком' він був проданий по 2 тис. грн. при ціні 6 тис. грн. на ринку. 'Укрнафта', яка також належить НАК, продає нафту на 30% нижче за ринкову ціну, - заявив пан Куюн.- Поки проходять такі дивні аукціони, 'Нафтогазу' постійно не вистачатиме грошей на покриття дір в бюджеті".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас