Мінтранс визначив "Укрпошту" відповідальною за знаки поштової оплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінтранс визначив "Укрпошту" відповідальною за знаки поштової оплати

386
Міністерство транспорту і зв'язку України затвердило Положення про порядок видання, введення в обіг і організації поширення знаків поштової оплати (ЗПО), згідно з яким ці функції є винятковим правом національного оператора поштового зв'язку - Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта". Про це говориться в наказі Мінтрансу "Про затвердження Положення про знаки поштової оплати" № 388 від 26 червня 2010 року (зареєстровано в Мін'юсті 26 липня 2010 року під №553/17848), який оприлюднено на сайті Верховної Ради. Це положення визначає порядок видання, введення в обіг і організації поширення знаків поштової оплати, до яких відносяться поштові марки, блоки, марковані конверти і картки, а також порядок виведення їх із обігу.
Зокрема визначено, що поштові марки є проявом суверенітету держави і як уособлення суверенітету повинні містити назву країни, що видає марку, написану латинськими літерами державний герб країни і номінальну вартість.
При цьому національний оператор видає ЗПО з тематики і зразків, які узгоджуються з редакційно-художньою радою, склад, функції, права і обов'язки якої, відповідно до Закону України "Про поштові зв'язки", визначає Мінтранс.
Видання ЗПО проводиться національним оператором за щорічним тематичним планом, при цьому тематика видання ЗПО повинна відображати: сюжети державного ладу України; історичне минуле України; культурну спадщину українського народу; досягнення в галузях народного господарства; особливі події внутрішнього і міжнародного життя; видатних особистостей України, які формують позитивний імідж держави.
Національний оператор може також видавати сувенірні поштові марки, проводити конкурси серед населення на кращий сюжет ЗПО та ін. Введення в обіг ЗПО здійснюється наказом національного оператора, інформація про видання ЗПО оприлюднюється в газеті "Поштовий вісник", на корпоративному сайті "Укрпошти" та в інших ЗМІ.
Національний оператор організовує поширення ЗПО відповідно до законодавства, у тому числі шляхом реалізації за номінальною вартістю іншим юридичним і фізичним особам на договірних принципах. ЗПО можуть бути виведені із обігу наказом національного оператора не раніше ніж через два роки після їх введення в обіг.
Організація поширення ЗПО за межами України здійснюється національним оператором за укладеними угодами.
Для збереження національної спадщини, обміну ЗПО з іншими уповноваженими органами, які забезпечують випуск поштових марок країн - членів Всесвітнього поштового союзу, організації презентацій і виставок національний оператор створює архів, музейний і резервний фонди.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас