Бюджетникам живеться найкраще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджетникам живеться найкраще

Казна та Політика
4737
За даними Держкомстату, опублікованими минулого тижня, за підсумками першого півріччя середня зарплата в країні досягла 2373 грн., побивши рекорд кризового періоду (найвищій рівень середньої зарплати був зафіксований у грудні минулого року - 2233 грн). Тільки за останні два місяці в середньому по країні громадяни почали одержувати на 226 грн більше. Правда, надбавку до платні відчули далеко не всі, адже позитивну статистику вдалося забезпечити переважно за рахунок зростання добробуту бюджетників, зарплати яких збільшуються після кожного підвищення рівня мінімальної зарплати.
За даними Держкомстату, в червні середня зарплата в Україні зросла на 172 грн (до 2373 грн). Реальні зарплати збільшилися на 8,1% (за рік - на 14,7%). Такого значного зростання вдалося досягти за рахунок помірної інфляції. У січні-червні індекс цін споживачів склав лише 3,3% в порівнянні з 8,6% за аналогічний період 2009 р.
"Причиною зростання реальної зарплати в першому півріччі могло стати і зменшення кількості безробітних, яке, за офіційною статистикою, скоротилася на 39,5% у червні цього року порівняно з червнем 2009 р.", - зазначає директор аналітичного департаменту Adamant Investments Дмитро Монаков. Найбільше зростання реальної зарплати в першому півріччі спостерігалось у Рівненській (на 12,9%), Волинській (на 12,7%), Полтавській (на 12,1%), Черкаській (на 12%), Дніпропетровській (на 11,7% ), Луганській (на 11,4%), Кіровоградській (на 11,2%) та Чернівецькій (на 11%) областях.
Хорошу статистику за рівнем середньої зарплати в основному забезпечили бюджетники. У червні найбільше зросли зарплати у сферах освіти (519 грн.) та держуправління (449 грн.). Високе зростання оплати праці зафіксовано в охороні здоров'я (181 грн.) та комунальному господарстві (+ 208 грн.). Причиною цього стало чергове підвищення з травня мінімальної заробітної плати, до якого в червні додалися відпускні.
Зате працівники приватного сектора практично не відчули підвищення зарплат. Зокрема, торгівці минулого місяця в порівнянні з травнем в середньому стали отримувати на 59 грн більше, будівельники - на 105 грн. У більшості інших секторів доходи працівників і зовсім впали. Зниження зарплат зафіксовано у фінансовому секторі (- 256 грн., До 4483 грн.) Та сільському господарстві (- 4 грн., До 1431 грн.).
Хоча в цілому в промисловості зарплати зросли на 67 грн (до 2567 грн.), їх зниження зафіксоване в ключових галузях: металургії (- 98 грн.) та хімічній промисловості (- 49 грн.). "Зниження промислового виробництва в червні зменшило доходи підприємств. А їхнє керівництво, бажаючи уникнути санкцій за скорочення робочих місць, змушене йти на зниження реальної оплати праці", - пояснює директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. В результаті зараз склалася парадоксальна ситуація: скажімо, середні зарплати у сфері освіти лише приблизно на 400 грн. менші, ніж в металургії.
З 1 червня мінімальні зарплати збільшились ще на 4 грн., до 888 грн. Однак ці символічні підвищення не позначиться на загальному добробуті українців, чиї реальні доходи в другому півріччі можуть серйозно впасти. Одним із факторів, що стримують зростання реальної заробітної плати, стане підвищення цін на газ, опалення та гарячу воду, яке може призвести до додаткового підвищення темпів інфляції цього року на 1,5%.
Ще один привід для песимізму - хронічне зниження динаміки промвиробництва в останні місяці. Якщо у квітні темпи зростання в промисловому секторі досягали 17,4%, то в травні -12,7%, а у червні склали 8,9% (рік до року). За прогнозами аналітиків, у другому півріччі зростання промислового виробництва може ще зменшити оберти. За цих умова власники підприємств знову змушені будуть зменшити зарплати персоналу.
"Тим не менше ми очікуємо зростання реальної зарплати в межах 10% (рік до року) і в другому півріччі через поетапне підвищення розміру мінімальної зарплати. Хоча зростання економіки в цілому може сповільнитися через зменшення попиту на світових ринках. З іншого боку, пожвавлення споживання усередині країни дозволить підтримувати зростання в інших галузях економіки, більше орієнтованих на внутрішній попит ", - переконаний фінансовий аналітик компанії Eavex Сapital Андрій Патіота. Позитивну динаміку буде демонструвати і середня заробітна плата.
"За нашими оцінками, до кінця 2010 р. вона складе 2595 грн., а показник середньорічної зарплати - 2305 грн.", - зазначив аналітик інвестиційної групи "Сократ" Олександр Саливон. До рейтингу рекордсменів за темпами зростання середньої зарплати увійдуть бюджетні сфери і сектори економіки, які працюють на внутрішній ринок.
Світлана Овчиннікова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас