Російській приватизації бути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російській приватизації бути

Казна та Політика
1337
Новий план масштабної приватизації, про який було оголошено 26 липня урядом Російської Федерації, дуже амбітний і обіцяє заповнити всі прогалини у фінансуванні бюджету в наступних роках.
Доходи від приватизації в наступному році, за оцінками Мінекономрозвитку, можуть становити понад 200 млрд. руб., а всього за 2011-2013 роки - близько 700 млрд. руб. За версією віце-прем'єра і міністра фінансів РФ Олексія Кудріна, ці цифри трохи більші - 298 млрд. руб. в 2011 році і 883 млрд. руб. - В 2012-2013 рр..
Таким чином, в цілому до держскарбниці від продажу активів надійде $ 27-30 млрд., які допоможуть здійснити уряду Володимира Путіна обіцяне зниження бюджетного дефіциту. За словами Кудріна, в планах - поступове скорочення розриву між доходами і витратами федерального бюджету з 4% в 2011 році і 3% у 2012-у до 2% в 2013 році.
За даними російської газети "Ведомости", яка перша оприлюднила інформацію про приватизацію в РФ ще 26 липня, розпродаж буде влаштовано для 5500 держкомпаній. Але яких саме - ще невідомо, їх список ще не сформовано остаточно. За словами глави Мінекономрозвитку Ельвіри Набіулліної, робота над програмою продовжується і попередній перелік компаній, пакети акцій яких можуть бути запропоновані до продажу в 2011 році, буде готовий до внесення проекту федерального бюджету до Держдуми, тобто до 1 жовтня. Але вже відомо, що приватизації підлягають такі гіганти, як "Роснефть", "Транснефть", Сбербанк, ВТБ, "Совкомфлот", "РусГідро".
Щоправда, російський уряд не має наміру випускати з рук контроль над такими важливими сферами - вони будуть продавати тільки міноритарні частки. Спосіб приватизації також ще не визначено, але відомо, що для цього будуть використані як ринкові розміщення, так і продаж стратегічним інвесторам. Зокрема, стратегічних інвесторів держава має намір шукати для об'єктів транспортної інфраструктури, наприклад аеропортів.
При цьому в процесі приватизації, на думку Ліліта Геворгяна, політичного аналітика IHS Global Insight, російський уряд не повторюватиме помилок першої хвилі приватизації на початку 90-х.
"На відміну від кабміну колишнього президента РФ Бориса Єльцина, - зазначає експерт, - нинішній російський уряд не зацікавлений в тому, щоб розпродати всі свої активи. І в нього немає ідеологічного завдання трансформувати соціалістичну економіку в капіталістичну. Навпаки, він, швидше за за все, буде тримати весь процес під жорстким контролем і особливо - продаж стратегічно важливих активів ".
Тому держкомпанії вже точно не підуть "задешево", за заниженими цінами. Навпаки, уряд ставить дуже високі планки бажаних цін, за які він погодиться віддати пакети акцій, і це, як вважає Геворгян, навіть може ще більше відлякати іноземних інвесторів, які й без того ставляться з обережністю до капіталовкладень у РФ.
Тим часом, приватизація буде проводитися не тільки задля наповнення бюджету. "Приватизація повинна носити не тільки фіскальний характер і не стільки приносити доходи до бюджету, приватизація для нас - це можливість вплинути на структуру російської економіки, - підкреслила глава Мінекономрозвитку. - Ми зацікавлені в розвитку конкуренції, розвитку приватного сектора, а частка держави повинна падати" . Ця позиція абсолютно збігається і з думкою президента РФ Дмитра Медведєва, який також оголосив про нову мети - зменшити через 10 років пайову участь держави, яка зараз становить 50%, до 30%.
Це радикальна зміна для російського уряду, який в останні роки, навпаки, консолідував активи. Про це говорить і "гучність" нинішніх заяв. Адже розмови про приватизацію держоб'єктів 5500 були і раніше. Ще у вересні минулого року віце-прем'єра РФ Ігор Шувалов обіцяв, що їх продаж буде здійснено до 1 січня 2010 року. Однак більш конкретні кроки були озвучені лише зараз, що говорить про остаточну зміну настроїв у Москві.
Олена Снєжко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас