Рахункова палата: Надходження від реалізації конфіскованих товарів повинні спрямовуватися в повному обсязі до держбюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата: Надходження від реалізації конфіскованих товарів повинні спрямовуватися в повному обсязі до держбюджету

Казна та Політика
367
Надходження від реалізації конфіскованих товарів повинні спрямовуватися в повному обсязі до державного бюджету, повідомляє прес-служба Рахункової палати. У переважній більшості випадків цього не відбувається, що засвідчили результати перевірки Рахунковою палатою ефективності діяльності органів держвлади щодо забезпечення надходження до державного бюджету коштів від реалізації конфіскованих товарів у Харківській та Сумській обл.
Всього по Україні суди ухвалили рішення про конфіскацію майна в дохід держави у 2008 р. на суму 109,5 млн грн, у 2009 р. - на 107,5 млн грн. Проте від реалізації конфіскованого майна до держбюджету надійшло у 2008 р. 2587,6 тис. грн, або 2,4%; у 2009 р. - 4051,5 тис. грн, або 3,8% від загальної вартості конфіскованих товарів.
Від реалізації конфіскованого майна в Сумській обл. у 2008 р. до держбюджету надійшло 164,5 тис. грн, а це лише 3,5% від загального обсягу конфіскованого; від Харківської обл. бюджет того року взагалі нічого не отримав. Протягом 2009 р. сумські митники поповнили бюджет держави на 306,2 тис. грн, що становило 5% від конфіскованого майна; харківські митники - 175,5 тис. грн, або 2,6%.
Аналізуючи причини суттєвої різниці між надходженнями коштів до держбюджету і обсягами конфіскованого майна, аудитори виявили низку проблем. Зокрема, це відсутність контролю за обліком і зберіганням вилучених товарів, неефективне та нераціональне поводження з ними, непрозорість дій державних органів у цій сфері і неврегульованість нормативного-правового забезпечення.
Зволікання органів влади з прийняттям рішень про своєчасне розпорядження майном, недотримання вимог чинного законодавства призвели до того, що на складах митниць обох областей накопичився товар загальною вартістю 22,9 млн грн, з якого на Харківський регіон припадає 16,8 млн грн, на Сумський - 6,1 млн грн.
Крім того, відділи державної виконавчої служби у Харківській обл., розпоряджаючись конфіскованим майном, допустили порушення чинного законодавства на суму 4532,5 тис. грн. Аудитори з'ясували, що на 358,2 тис. грн майна було знищено, однак це не підтверджується документами та фотозйомками.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас