Всесоюзне невдоволення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всесоюзне невдоволення

Казна та Політика
997
Кредитним спілкам не сподобались лише десять положень проекту Податкового кодексу Деякі претензії кредитників Держфінпослуг уже взяла до відома і навіть подала відповідні поправки до Мінфіну.
У розпорядження газети "Экономические Известия" потрапили пропозиції членів Всеукраїнської асоціації кредитних спілок до проекту Податкового кодексу. Перша вимога кредитників до документа - скасувати норму про солідарну відповідальність всіх пайовиків перед кредиторами і Податковою адміністрацією.
"Ця норма суперечить Закону "Про кредитні спілки", відповідно до якого члени КС несуть відповідальність із зобов'язань кредитної спілки лише у межах своїх пайових внесків", - пояснює президент об'єднання КС "Програма захисту вкладів" Андрій Оленчик.
Він наводить гіпотетичну ситуацію, коли, наприклад, після низки фінансових зловживань керівництвом якогось союзу до його вкладників приходять представники податкових органів і вимагають виплатити борги з податків.
"За кордоном вкладники несуть відповідальність за борги Союзу тільки в рамках своїх внесків. Якщо Україна ухвалить нову норму і змусить їх платити за всіма боргами КС, це буде "прорив" у кредитній кооперації", - говорить Оленчик.
Заступник голови Держфінпослуг Ірина Говорун повідомила, що Концепція розвитку ринку кредитної кооперації, передана до Кабміну минулого тижня, не припускає введення повної відповідальності пайовиків перед кредиторами та податковою. "Попередня редакція цієї концепції містила таку норму. Але з кінцевого документа її вилучено", - повідомила Говорун.
По-друге, проект Податкового кодексу передбачає введення з 1 січня 2013 оподаткування доходу КС, що нараховується на пайові внески його членів. Ставка податку складе 15%. Кредитники, природно, проти цього заходу, але готові піти на жертви і пропонують ввести ставку податку на рівні 5%. За такою самою ставкою будуть обкладатися відсотки за депозитами банків і кредитних спілок, а також дивіденди з акцій, що, на думку кредитників, більш справедливо.
"Пайовика кредитної спілки фактично можна прирівняти до акціонера компанії, який так само, як і пайовик, отримує дивіденди. При цьому дивіденди акціонерів пропонується обкладати податком за ставкою 5%, а не 15%", - нагадує Андрій Оленчик.
Представник Податкової - начальник відділу організації перевірок небанківських фінансових установ департаменту контролю за фінустановами та операціями у сфері ЗЕД Андрій Страшний - вважає, що доходи КС у будь-якому випадку необхідно обкладати податком.
"Дискусія про те, чи необхідно обкладати податком доходи пайовиків, ведеться давно, оскільки кредитні спілки вважаються неприбутковими організаціями, але разом з тим нерідко отримують дохід. КС - такі ж податкові агенти, як і будь-які інші компанії", - говорить Андрій Страшний. Але, за його словами, дискусія про ставку податку триває, і Мінфін ще має право знизити ставку податку. ДПАУ, в принципі, не має нічого проти.
За словами Ірини Говорун, держкомісія виступає проти ставки 15% і вже подала відповідні зміни до законопроекту. "Логіка в тому, що ставка податку за депозитними відсотками і з нарахувань доходів на паї повинна бути однаковою. Нам необхідно співпрацювати з Мінфіном у цьому напрямку", - вважає Говорун.
Кредитники виступають проти розкриття таємниці власників вкладів. Згідно з проектом Кодексу, в процесі сплати податку на депозити, спілкам доведеться розкрити повну інформацію про своїх вкладників. Глави кредитних спілок цілком резонно побоюються, що це може призвести до відтоку депозитів із КС.
Тому Всеукраїнська асоціація кредитних спілок пропонує не надавати Податковій інформацію про вклади фізосіб у КС (ПІБ власника вкладу, адреса проживання, сума, нараховані відсотки). За внесення аналогічної поправки виступають і банкіри.
Олена Шкарпова
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас