"Ъ": Уряд позбавляє аграріїв податкових пільг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд позбавляє аграріїв податкових пільг

Аграрний ринок
721
Розроблений урядом законопроект №7016, який був внесений до Верховної ради, передбачає вилучення із закону "Про держпідтримку сільського господарства" норми про звільнення виробників сільгосппродукції від сплати ПДВ. Документ вже погоджений з Мінфіном, ДПАУ, Мінекономіки, Мін'юстом і Держкомпідприємництва, відзначається в пояснювальній записці. Отримати коментарі в Кабміні і Мінагрополітики не вдалося.
Аграрії не платять ПДВ з 1999 року. "Саме завдяки цьому сільськогосподарській галузі вдалося вижити і встати на ноги, - упевнений гендиректор агрокомпанії 'Укрзернопром Агро' Євген Ленг.- До того як ця норма була схвалена, агросектор в країні не розвивався". Враховуючи, що останні два роки через кризу аграрії були змушені торгувати сільгосппродукцією за низькими цінами, а в нинішньому році через погані погодні умови отримали поганий урожай, це дуже невчасне рішення, вважає Ленг. За оцінками експертів, в нинішньому році до продовольчої пшениці можна буде віднести не більше 35% пшениці (для порівняння: у 2009 році - 40-50%). У багатьох країнах, зокрема в ЄС і США, сільгоспвиробники мають спеціальний режим оподаткування, підкреслив Євген Ленг.
В разі схвалення ініціативи щорічні надходження до держбюджету можуть збільшитися приблизно на 3 млрд грн., підрахував голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томіч. Крім того, скасування пільгового режиму оподаткування - це одна з вимог МВФ, говорить президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко.
При цьому Томіч вважає, що повернення ПДВ погіршить фінансове становище всього агросектора, особливо невеликих фермерських господарств, які будуть змушені піти з ринку: "Збільшення податкового навантаження неминуче призведе до подорожчання всіх продуктів харчування в країні - ціни на сільгосппродукцію зростуть в середньому на 10%".
Спроби скасувати пільговий режим оподаткування для сільгоспвиробників робилися вже кілька разів. З такою ініціативою, за словами Івана Томіча, виступав, зокрема, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник. "Але Верховна рада прислухалася до громадських організацій і відхилила законопроект", - відзначив він.
Про відмову підтримувати ініціативу заявив народний депутат Партії регіонів Віктор Бондаренко. "Користь для бюджету буде незначною, але поставить в складні умови аграріїв, які виявляться без коштів на лізинг сільгосптехніки, закупівлю добрив", - сказав Бондаренко. "Не може бути і мови про підтримку ініціативи, яку уряд розробив у рамках принизливих вимог МВФ, але яка б'є по агросектору, - заявив народний депутат Компартії Леонід Грач.- Я впевнений, що наша фракція голосуватиме проти - ми не піднімемо руку на вимираюче село".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас