Рішення МВФ надати Україні кредит і дані із США підняли український ринок акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення МВФ надати Україні кредит і дані із США підняли український ринок акцій

Фондовий ринок
318
Український ринок акцій в четвер, відігравши зростанням на відкритті рішення Міжнародного валютного фонду (МВФ) надати Україні кредит на $15,15 млрд, зміцнився до кінця торгів на сильній корпоративній звітності і даних із ринку праці із США. Індекс "Української біржі" (УБ) злетів на 3,91% - до 2093,85 пунктів, тоді як індекс ПФТС продемонстрував спокійнішу динаміку, зафіксувавшись на значенні "+"0,85%, 812,37 пунктів.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" аналітик інвесткомпанії "Альтана Капітал" Олександр Кушнарьов, новина про виділення Україні кредиту в рамках нової програми співпраці з МВФ, розрахованої до 2013 року, вдіграли зростанням індексів з ранку, потім індекси пішли в дрейф в очікуванні статистики з американського ринку праці. Кількість заявок на виплати з безробіття в США за тиждень, яка зменшилась більше, ніж очікувалося, порадувала інвесторів і дозволила індексу додати декілька десятків пунктів. Звітність американських компаній також не розчарувала інвесторів.
Как зазначила інвестиційний консультант інвесткомпанії "Драгон Капітал" Оксана Ступак, українські гравці в четвер активно реагували на внутрішні новини.
За її словами, першими вище за рівні попереднього закриття на УБ "вистрілили" банки на новині про затвердження МВФ програми stand-by для України. Крім того, на результатах квартальної звітності подорожчали акції "Мотор Січі" (+3,64%) і Стаханівського вагонобудівного заводу (4,84%).
Акції "Урнафти" (+4,24%) подорожчали напередодні закриття реєстру з другого траншу дивідендів, а також на тлі нової ціни на газ і сильної корпоративної звітності.
Кроме того, на УБ в четвер сильну динаміку показали акції підприємств, що входять до структури "Метінвеста": Єнакіївського метзаводу (+7,53%), "Азовсталі" (+4,3%), Авдіївського коксохіму (+6,68%). За словами О.Кушнарьова, основою для такого зростання стала інформація, що з'явилася на ринку, про залучення компанією синдикованого кредиту у розмірі $700 млн.
Крім того, акції "Стиролу" (+8,02%) за останніх сім збільшили ринкову капіталізацію майже на 40%. Як зазначив А.Кушнарьов, підтримку паперам надає підвищення цін на продукцію підприємства, прогнозоване збільшення виробництва після запуску заводу із виготовлення аміачної селітри, наміченого на вересень, а також очікування хорошої квартальної звітності. В той же час, за оцінками аналітика, це не виправдовує настільки бурхливе зростання, - провідну роль в ньому відіграють спекулятивні чинники, у зв'язку з чим після такого розігрівання повинна послідувати корекція ціни.
Максимальне за день значення з обсягів продажів показали акції "Укрнафти" (13,8 млн грн.), Авдіївського коксохімічного заводу (6,68 млн грн.), "Центренерго" (4,87 млн грн.) і Єнакіївського металургійного заводу (7,53 млн грн.).
Найслабшу динаміку цього дня продемонстрували акції "Енергомашспецсталі" (-2,8%) "Запоріжсталі" (1,52%) і "УкрАвто" (-4,07%).
Порадували в четвер об'єми торгів: загальний обсяг торгів на УБ склав 116,5 млн грн., з них на ринку заявок - 100 млн грн., на терміновому ринку - 16,4 млн грн.
На ПФТС загальний обсяг торгів склав 128 млн грн., акціями - 13,3 млн грн.
За прогнозами О.Ступак, п'ятничний сценарій торгів буде класичним: у першій половині дня переважатиме змішана динаміка, до кінця дня інвестори можуть почати фіксувати отриманий за декілька днів зростання прибуток, що спричинить зміну "бичачих" настроїв на "ведмежі".
Однак експерт допускає й інший варіант розвитку подій залежно від новин.
На думку аналітика інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслава Іванишина, в п'ятницю вірогідне продовження позитивної тенденції на українському ринку акцій. Позитивний вплив на котирування більшості ліквідних паперів продовжить надавати інформація про виділення МВФ Україні кредиту, вважає аналітик.
За його оцінкою, підвищення інтересу до акцій металургійних компаній є ще досить нестійким. В п'ятницю В.Іванишин прогнозує істотне зростання акцій Стаханівського вагонозаводу, "Центренерго" і "Стиролу".
Як відзначила О.Ступак, в п'ятницю о 15:00 кв закриватимуть реєстр ВАТ "Укрнафта" на виплату дивідендів (44,48 грн. на акцію) і ПАТ "ММК ім. Ілліча" напередодні підписки на акції додемісії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас