Кабмін стимулює експорт української електроенергії в Молдову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін стимулює експорт української електроенергії в Молдову

Енергетика
163
Кабінет міністрів України дозволив експортувати електроенергію в Молдову за оптовою ринковою ціною (ОРЦ) без врахування обсягів дотацій для компенсації витрат, пов'язаних з постачанням електроенергії за регульованим тарифом (так звані "дотаційні сертифікати" - ред.).
Відповідне рішення закріплене урядовим розпорядженням №1507-р від 21 липня 2010 року, текст якого розміщений на сайті Кабміну.
Уряд також доручив держпідприємству (ДП) "Енергринок" (Київ) забезпечити укладення з постачальниками електроенергії договорів купівлі-продажу на оптовому ринку електроенергії України для її подальшого експорту в Молдову.
Згідно з прийнятими Верховною Радою в 2009 році поправками до закону "Про електроенергетику" (про врегулювання питання експорту електроенергії) електроенергія для експорту з України повинна купуватися за оптовою ринковою ціною, а доступ до електромереж для експорту повинен надаватися за підсумками аукціону.
В той же час Україна з червня 2009 року здійснює експортні постачання української електроенергії за ОРЦ без врахування дотаційних сертифікатів у Білорусь.
Дотаційні сертифікати - це вид компенсації постачальникам електричної енергії, які працюють за регульованим тарифом, збитків від постачання електроенергії окремим категоріям споживачів, переважно населенню. Кожен постачальник за регульованим тарифом захищає в Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) обсяг дотаційних сертифікатів, виходячи із структури своїх власних споживачів.
За даними ДП "Енергоринок", частка дотаційних сертифікатів у структурі оптової ринкової ціни (ОРЦ) електроенергії за підсумками 2009 року склала 28,2% (18,005 млрд грн.). У червні 2010 року в ОРЦ врахована сума дотаційних сертифікатів у розмірі 1 млрд 766,531 тис. грн.
Як повідомлялося, Україна до 2009 року виступала основним експортним постачальником електроенергії для Молдови. Зокрема, в 2008 році на Молдову припало більше третини (2,988 млрд кВт-год) всього експорту української електроенергії (7,868 млрд кВт-год). В кінці 2008 року Молдова вирішила замістити українську електроенергію на внутрішньому ринку електроенергією, що виробляється на розташованій в Придністров'ї Молдавській ГРЕС ("дочка" російського ВАТ "Інтер РАТ ЄЕС").
Україна в січні-червні 2010 року збільшила експорт електроенергії на 49,2% в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року - до 2,107 млрд кВт-год. Збільшення обсягів постачань зумовлене відновленням торік комерційних постачань електроенергії в Білорусь, на яку за підсумками шести місяців поточного року припало 74,2% всієї експортованої електроенергії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас