Ринки більше не бояться суверенних дефолтів у Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринки більше не бояться суверенних дефолтів у Європі

1075
Премія за ризик дефолту в Європі скоротилася майже до нуля, повідомила Markit Group. Різниця між індексами свопів "кредит-дефолт" США і Європи впала до рекордно низького рівня за три місяці - 0,7 базисного пункту (у травні був максимум - 23 би. п.).
В травні-червні "ситуація лякала і не ясно було, чи здатна допомога ЄС - МВФ врятувати європейські країни від дефолтів", відзначає Джим Рейд з Deutsche Bank. Але ринок заспокоїли результати стрес-тесту Європейського центробанку, вважає Джейсон Куїнн з Barclays Capital (цитата за Bloomberg). Ринки готувалися до гіршого. Інвестори побоювалися побачити бомбу під фінансовою системою, але страхи не виправдалися, відзначає Джон Реймонд з CreditSights. За даними ЄЦБ, в разі рецесії європейським банкам буде потрібно всього 3,5 млрд євро нового капіталу - в 10 разів нижче від найоптимістичнішого прогнозу. У Goldman Sachs прогнозували, що буде потрібно 38 млрд євро, в Barclays Capital - 85 млрд.
Але проблема дефолту не знята з порядку денного, відзначають аналітики Barclays Capital. Для рефінансування боргів периферійних країн Європи в 2010-2013 рр. знадобляться значні кошти: 65 млрд євро - Ірландії, 66 млрд - Португалії, 300 млрд - Греції, 387 млрд - Іспанії, підрахували в Barclays Capital.
Є і нові вогнища ризиків, відзначають аналітики. Інвесторів непокоїть ситуація в США, вважає Куїнн. Індикатори показують, що американська економіка втрачає темпи зростання, нарікає Мохамед Ель-Еріан з PIMCO. Минулого тижня ФРС знизила прогноз зростання ВВП США з 3,2-3,7 до 3-3,5% на цей рік, її голова Бен Бернанке повідомив про "незвичайну невизначеність" в економіці.
В США зростають ризики дефолту муніципальних паперів, відзначає Рік Таорміна з JPMorgan Asset Management. Бюджетний дефіцит 50 штатів в 2011 фінансовому році (у більшості починається 1 липня) складе $89 млрд (дані Національної конференції законодавчих органів штатів). Загальний обсяг боргу штатів і муніципалітетів досяг $2,8 трлн (дані Bank of America Merrill Lynch).
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас