Банкіри борються за свої права — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри борються за свої права

Кредит&Депозит
1304
Віце-прем'єр Сергій Тігіпко пропонує підсилити права кредиторів, одночасно захистивши позичальників. Правда, банки поки неохоче йдуть назустріч клієнтам, піклуючись більше про свої власні права. Змінити законодавство з метою захисту прав кредиторів пропонують в Асоціації українських банків (АУБ), де вже розробили низку змін до законодавства.
"АУБ підготувала пакет пропозицій. Ознайомитися з ними можна на нашому веб-сайті", - сказав президент АУБ Олександр Сугоняко.
Згідно з порівняльними таблицями, розміщеними на офіційному сайті АУБ, пропонується, зокрема, шляхом внесення змін до закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом" ввести заборону на визнання банкротами фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, якщо вони залучили кредит не на ведення бізнесу. Асоціація також пропонує скасувати мораторій на примусову реалізацію державного майна.
АУБ також пропонує внести зміни до статті 17 закону "Про захист дитинства". Згідно з ним, батьки або особи, які їх замінюють, без дозволу органів опіки отримують право укладати іпотечний договір, відмовлятися від майнових прав, що належать дитині, здійснювати розподіл, обмін і відчуження житла.
Банкіри законодавчі ініціативи, спрямовані на захист прав банків-кредиторів, схвалюють. "Зміни, спрямовані на захист прав кредиторів, безумовно, потрібні. Ми підтримуємо законодавчі ініціативи, які виходять від банківських асоціацій, у тому числі АУБ, наші колеги працюють над текстами цих законопроектів", - сказав голова правління "OTP Банку" Дмитро Зінков. За його словами, між кредиторами і позичальниками мають бути збудовані цивілізовані правила гри.
"Без цього неможливе відновлення кредитування в країні. Банки готові кредитувати, але для цього вони мають бути впевнені, що ті кредити, які будуть видані, не спіткає доля тих, що були видані раніше", - відзначив фінансист.
Юристи відзначають, що зміни, які готуються, спрямовані не лише на спрощення процедури вилучення застави і її реалізації, але й на зведення до мінімуму ризиків від неправомірних дій позичальника, який використовує схему банкрутства для виведення майна з-під застави.
Проте, за словами управляючого партнера ЮК "Ольга Демченко і партнери" Ростислава Кравця, в разі прийняття запропонованих змін АУБ буде порушено низку міжнародних договорів України, що ратифіковані Верховною Радою і стосуються захисту прав дітей, а також статей Конституції України.
"Ініціатори планують внести зміну до чинного законодавства, що захищає права малолітніх дітей і фактично позбавити їх житла", - помічає Кравець.
Причому, на його думку, спрощення процедури вилучення застави може негативно позначитися на самих банках у зв'язку зі зростанням кількості об'єктів, пропонованих до реалізації, і черговим падінням ринкових цін на нерухомість. За словами юриста, сьогодні виселення з житлового приміщення є крайнім заходом, і суди досить часто відмовляють банкам в зверненні стягнення на єдине житло позичальника.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас