Аналітики: Енергогенеруючі компанії наростять прибутки і рівень інвестиційної привабливості до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Енергогенеруючі компанії наростять прибутки і рівень інвестиційної привабливості до кінця року

251
Осіннє підвищення тарифів на електроенергію у поєднанні зі збільшенням обсягів її споживання в IV кварталі 2010 року може стати каталізатором зростання інвестиційної привабливості енергогенеруючих компаній. До того ж, протягом ІІ кварталу поточного року гравці енерговиробничого ринку України істотно поліпшили свої фінансові результати. Аналітики Foyil Securities прогнозують, що в III і IV кварталі ця тенденція зміцниться.
"З підвищенням цін на електроенергію для населення компанії вийдуть на велику прибутковість, що привабить інтерес інвесторів і позитивно вплине на вартість акцій підприємств. А 13%-не підвищення вартості на оптовому ринку електроенергії з початку 2010 року було всього лише питанням часу. Особливо враховуючи, що в минулих періодах вартість кВт/год часто була менше його собівартості", - підтверджує аналітик Foyil Securities Євгенія Афоніна.
За оцінками аналітиків, структура споживання електроенергії в Україні така, що промисловість фактично дотує населення, оскільки вартість кВт/год для промислових підприємств в рази більша. Якщо порівнювати з країнами Євросоюзу, українці платять за електроенергію в три рази менше. На даний момент вартість кВт/год для населення становить 24 копійки і не мінялася з 2006 р., тоді як, за розрахунками фахівців, ця економічно обґрунтований тариф повинен складати як мінімум 75 копійок.
"Підвищення вартості електроенергії на ринку України дає шанс українським енергогенеруючим компаніям на реанімацію своєї виробничої бази. На даний момент ключовим кредитором тепловиків є Ощадбанк. А поліпшення показників фінансової звітності дасть можливість гравцям енергоринку використовувати зовнішнє фінансування і залучати великі кредити на модернізацію свого устаткування", - прогнозує Євгенія Афоніна, аналітик Foyil Securities.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас