експерт: Зростання ВВП України у ІІ півріччі сповільниться і за підсумками року досягне 4,8% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

експерт: Зростання ВВП України у ІІ півріччі сповільниться і за підсумками року досягне 4,8%

334
Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України, з врахуванням очікуваного в другому півріччі уповільнення економічної активності за підсумками 2010 року, зросте на 4,8% в порівнянні з 2009 роком, прогнозує керівник аналітичного підрозділу групи компаній "Інвестиційний капітал Україна" (ICU) Олександр Вальчишен.
Як повідомив експерт журналістам в середу, очікуване уповільнення зростання світової економіки, а також зниження темпів відновлення внутрішнього попиту, зважаючи на нову бюджетну політику уряду України, дозволяють прогнозувати приріст реального ВВП в другому півріччі на рівні близько 3,2% в порівнянні з 6,3% за підсумками січня-червня.
О.Вальчишен зазначив, що близько 75% ВВП забезпечує зовнішньоторговий обіг України товарами, і прогнозоване світовими експертами уповільнення глобального економічного зростання в другому півріччі зумовить скорочення темпів зростання промвиробництва в таких базових і експортно орієнтованих галузях, як металургія, машинобудування та хімія.
Крім того, за словами Вальчишена, на темп зростання ВВП в другому півріччі вплине нова українська бюджетна політика, направлена на скорочення державних витрат з метою відновлення довіри кредиторів, в першу чергу Міжнародного валютного фонду.
Водночас, як вважає аналітик, в таких умовах уряд зосередиться на стимулюванні внутрішнього попиту з метою нейтралізації зовнішніх негативних тенденцій, зокрема зробить акцент на інструменти монетарної політики.
"По-перше, нестримно знижуються темпи інфляції: очікувана на кінець року інфляція споживчих цін складе 7,5%, що в два рази менше її темпів торік, і по-друге, уряд неодноразово висловлювався за відновлення банківського кредитування", - сказав О.Вальчишен, додавши, що споживча інфляція в 2011р, за прогнозом ICU, складе 9%, в 2012г - 6,6%.
На думку О.Вальчишена, Національний банк України в кінці третього або на початку четвертого кварталу знизить відсоткову ставку на 1 відсотковий пункт - до 7,5%, що опосередковано вплине на рівень споживчих та інвестиційних витрат.
Крім того, аналітик вважає, що через очікуване уповільнення зростання глобальної економіки і, відповідно, попиту на українську продукцію, зниження індексу цін виробників, що намітилося в червні, продовжиться ще в липні і серпні.
Як повідомлялося, Європейський банк реконструкції і розвитку зберіг прогноз зростання валового внутрішнього продукту України в 2010 році на рівні 4% і поліпшив його на 2011 рік до 4,1% з 4%.
Світовий банк в липні поліпшив прогнози зростання ВВП України в 2010 році до 3,5% з 2,5%, в 2011-у - до 4% з 3,5%.
Поточний офіційний макроекономічний прогноз України передбачає зростання ВВП в 2010 році на 3,7% при інфляції 13,1%. Водночас представники уряду допускають поліпшення макроекономічних очікувань за підсумками першого півріччя цього року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас