НБУ: Підвищення регулятивного капіталу під силу банкам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Підвищення регулятивного капіталу під силу банкам

Казна та Політика
904
Збільшення регулятивного капіталу, відповідно до вимог постанови Національного банку України (НБУ) №273, є посильним завданням для банків і дозволить підвищити стійкість українських кредитно-фінансових установ, вважають в Нацбанку.
"Із врахуванням внесених змін до нормативної бази вважаємо, що в банків не повинно бути проблем з виконанням вимог постанови №273 у певні терміни", - вказується в листі Нацбанку, текст якого має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна".
Як повідомлялося, 19 липня набула чинності постанова НБУ №273, за якою банкам з розміром регулятивного капіталу менше 120 млн грн. заборонено збільшити обсяг депозитного портфеля фізичних осіб. При цьому НБУ зобов'язав банки сформувати регулятивний капітал в розмірі не менше 120 млн грн. до 1 січня 2012 року.
В листі Нацбанку наголошується, що до 20 липня регулятивний капітал менше 120 млн грн. мали 69 фінустанов (на 1 липня в країні діяло 176 банків), з яких п'ять банків з тимчасовою адміністрацією.
Після набуття чинності постанови №273 Нацбанк встановив контроль за 64 банками, які працюють в загальному режимі.
"Із них по 38 банкам (їх регулятивний капітал складає 68,3% сум регулятивного капіталу банків, які підпадають під вимоги постанови №273) сума докапіталізації складає лише 20% розміру наявного регулятивного капіталу цих банків. Тобто, можна сказати, що збільшення ними розміру регулятивного капіталу до 120 млн грн. не є проблемою", - підкреслюється в листі.
При цьому НБУ зазначає, що постанова №273 ставить акціонерів банку перед вибором: здійснити докапіталізацію банків або прийняти рішення про реорганізацію банку відповідно до чинного законодавства.
В листі також вказується, що найбільш поширеним шляхом збільшення регулятивного капіталу є залучення субординованого боргу. У зв'язку з цим, НБУ нагадує, що торік центральний банк відкорегував свою нормативну базу, дозволивши банкам активніше використовувати цей інструмент для підвищення капіталізації: прийняті поправки полегшують завдання збільшення регулятивного капіталу.
За документом, зокрема, на період до 1 січня 2011 року, банкам було дозволено при розрахунку регулятивного капіталу враховувати наданий в іноземній валюті субборг за курсом на звітну дату. Банки також отримали можливість більшою мірою включати в регулятивний капітал кошти, притягнені на умовах субборгу.
В цілому, НБУ відзначає, що підвищення вимог за мінімальним розміром регулятивного капіталу направлене на підвищення стійкості і конкурентоспроможності банківської системи країни.
"Головною функцією капіталу банку є захист інтересів вкладників і кредиторів, покриття ризиків і збитків від кредитних, інвестиційних, валютних операцій банку. Тому розмір капіталу істотно впливає на рівень надійності і довіри до банку з боку суспільства. Від рівня капіталізації залежить ефективна робота банку, включаючи, в першу чергу, забезпечення реального сектора економіки необхідними кредитними ресурсами", - резюмується в листі.
Як повідомлялося, обидві найбільші банківські асоціації України - Асоціація українських банків і Український кредитно-банківський союз - виступили з різкою критикою постанови №273 і наполягають на її перегляді або відміні.
В банківських асоціаціях вважають, що це рішення погіршує конкурентну позицію середніх і малих банків, що веде до їх витіснення з ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас