Що буде із цінами в серпні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде із цінами в серпні

Енергетика
4256
Подорожчають напої, відпочинок і газ для населення, зате продовжать дешевшати овочі та фрукти.
Паливо
Бензин залишиться на місці
Схоже, у серпні ціни на паливо якщо і будуть коливатися, то в межах 10 копійок за літр.
- Ціни на основні марки нафтопродуктів демонструють завидну стабільність вже протягом декількох тижнів, - прогнозують в Науково-технічному центрі "Психея". Судячи з усього, така ситуація збережеться й у найближчому майбутньому, хоча з'явилися економічні передумови для слабкого зростання вартості палива.
На думку експертів, існує низка чинників, які грають на підвищення ціни палива. Серед них: зростання ціни на нафту на 4% з її подорожчанням за останній тиждень до 11-місячного максимуму, високі ціни українських НПЗ, перерахунок яких на роздрібні дає значення на 7-8% вище виставлених на АЗС, високі ціни на імпортне паливо.
Але є і вірогідність того, що ціни знизяться. Так, у Міністерстві палива та енергетики хочуть знизити вартість нафтопродуктів до "економічно обгрунтованого" рівня. Крім того, через спеку паливо випаровується і його намагаються продавати як можна швидше.
Таким чином, у серпні ціни на бензин можуть як підвищитися на 10 копійок за літр, так і знизитися на таку ж суму.
Тарифи
Селяни, тримайтесь!
З першого числа набувають чинності нові тарифи на газ для населення. Блакитне паливо подорожчає в півтора рази. Тарифи, як і раніше, будуть залежати від того, скільки газу ви споживаєте на місяць. Нові розцінки будуть виглядати так:
Природно, в першу чергу це торкнеться тих, хто опалює свої будинки за допомогою газових котлів, тобто жителів сільської місцевості. Городяни ж почнуть платити за новими тарифами за тепло і гарячу воду з середини жовтня. Принаймні так запевняє уряд. Вже підрахували, що середній тариф на опалення збільшиться на 73 коп. за квадратний метр опалювальної площі, а на гаряче водопостачання - на 3,82 грн. за "куб" води.
На стіл
Фрукти задешево
У серпні можуть подорожчати соняшникова олія і гречка. Перше явище пояснюють тим, що спостерігається високий попит з боку експортного ринку, а також сезонними факторами - зниженням виробництва олії, тому що звичайно в липні-серпні багато переробних заводів зупиняються на профілактику. Але ці коливання не повинні перевищити 5%. Серйозне підвищення цін можливе лише з відміною експортного мита, що становить 12%.
Підвищення цін на гречку пов'язують з тим, що, за даними Держкомстату в Україні, залишилося менше місячних запасів цієї крупи. Тому експерти прогнозують: кілограм гречки може подорожчати вже у серпні з 8 до 10 грн.
Зате продовжать дешевшати сезонні овочі і фрукти. Серпень - це місяць помідорів, баклажанів і кабачків. Вони подешевшають ще на 25-30%. Після Дня Незалежності традиційно подешевшає картопля (-40%). А з 10-го числа з'являться нарешті дешеві баштанні. Кавуни подешевшають до 1,5 грн. / кг, а дині - до 4-5 грн. / кг. На початку місяця варто купувати недорогі абрикоси (-20%). На решту продуктів якщо і буде змінюватись ціна, то не надто суттєво.
Відпочинок
Краще почекати до вересня
У серпні відпочинок в Криму подорожчає на 30% в порівнянні з липнем. Це відбувається з року в рік, і це літо не виняток. Щоправда, дорогі готелі та пансіонати не користуються попитом. Так, одні вже в липні були змушені оголосити про знижки на термінові путівки в межах 15-25%, інші - зважилися оголосити знижки і на серпень. Однак знижені ціни пропонуються на окремі категорії номерів. За оцінками кримських експертів, цього літа на півострові вже підняли ціни на чверть порівняно з минулим роком.
Тому якщо ви можете обирати дату своєї відпустки, то краще відправитися на півострів у вересні. Тоді ж почнуть дешевшати і путівки до Туреччини.
А ось до Європи, можливо, варто їхати зараз. Справа в тому, що європейська валюта дорожчає. Через зростання курсу євро, який подорожчав за місяць на 5%, подорожчали і тури до країн ЄС. Не виключено, що це подорожчання продовжиться.
Валюта
Долар на місці, євро - в зростання
Опитані нами банкіри впевнені, що Національний банк України продовжить повільно знижувати офіційний курс долара, викуповуючи при цьому залишки валюти у комерційних банків. До кінця літа "зелений" може втратити ще копійку-другу.
А ось європейська валюта почала дорожчати. Як прогнозують аналітики, євро має всі шанси продовжити своє зростання відносно американського долара на тлі уповільнення темпів зростання економіки США.
- Вартість європейської валюти на світовому ринку може підвищитися в ціні до рівня 1,32 долара, - говорить керівник Інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко. В Україні в цьому випадку середній курс продажу готівкового євро виросте до 10,35-10,45 грн.
Напої
Спека вдарить по спраглим
Якщо серпень буде таким спекотним, як липень, то покупцям не позаздриш. Справа в тому, що через прийнятий ще в травні закон вода для виробництва напоїв подорожчала з 3 грн. до 21,6 грн. за кубометр поверхневої і з 3,5 грн. до 25,2 грн. за "куб" підземної води. Відповідно, ціна на пляшку мінералки або пива теж зросте.
В Асоціації виробників мінеральних вод України вважають, що пляшка мінералки подорожчає на 5-10%. Якщо літр води умовно коштує 3 грн., То буде - 3,50 грн. Ще більше подорожчає солодка вода. Там у виробництві використовується більше води, а значить, подорожчання складе до 20%. Якщо пляшка коштувала 5 грн., То доведеться заплатити на гривню дорожче.
Подібні ж неприємності чекають і любителів пива. Адже вода застосовується і при його виробництві.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас