У Києві в обігу з'явилися долари з написом "хабар" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві в обігу з'явилися долари з написом "хабар"

Кримінал
3911
По Києву ходять долари з написом "хабар". Про це журналістам розповіла киянка, яку в день зарплати несподівано попередили, щоб перевірила гроші на ультрафіолеті - на предмет купюр, на яких ловлять хабарників.
За словами дівчини, директор фірми отримав від засновника гроші в доларах, які мали піти на зарплату співробітникам. Коли керівник пішов у банк, щоб обміняти частину грошей на гривні, розкрилася дивна річ - на трьох або чотирьох стодоларових банкнотах з пачки при перевірці на ультрафіолетовій лампі проявився чіткий напис жовтою фарбою "Хабар".
Коли співробітникам видавали зарплату, то розповіли про цю історію з міченими грошима і попросили перед обміном перевірити їх на ультрафіолеті, чи немає подібного напису – адже гроші видавали з цих же самих пачок.
Начальник прес-служби ГУ МВС Києва Володимир Поліщук підвтердив, що подібні банкноти справді можуть бути в обігу.
"Після документування злочину мічені гроші, як речовий доказ, залишаються у правоохоронців до рішення суду. Потім їх повертають власнику. Напис "Хабар" легко стерти. У випадку з цим директором, який отримав "хабарні гроші", можливий такий варіант: хтось із потерпілих отримав назад з міліції свої гроші після суду, не витер позначку і запустив їх в обіг", - припустив Поліщук.
Він запевнив, що нічого страшного у цих купюрах немає. "Банківські працівники не мають права відмовляти в обміні - адже долари справжні, та й прийшли ви їх здати, а не підкупити банкірів", - резюмував він.
Гроші для хабарників мітять флуоресцентною фарбою, яку не помітно неозброєним оком. Як правило, пишуть українською "хабар". Крім того, всі номери позначених купюр записують. Якщо взяти оброблену таким чином банкноту в руки, на долонях залишаться непомітні сліди, які чудово можна розглядати пізніше під світлом ультрафіолетової лампи.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас