"Ъ": Цукровиробникам оголошують незалежність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Цукровиробникам оголошують незалежність

Аграрний ринок
515
Мінекономіки може змінити порядок розподілу квоти на ввезення цукру-сирцю з країн СОТ - цього року це 267,8 тис. т, які можуть бути імпортовані із ставкою мита 2% від митної вартості (поза квотою - 50%), розповіло джерело в міністерстві. "Ми хочемо дозволити імпортерам самостійно вирішувати, з яких країн ввозити цукор", - сказав співрозмоник. Зараз квоту розподіляє Мінекономіки - 80% її обсягу розподіляються між країнами, що поставляли цукор-сирець до України в 2001-2004 роках, пропорційно обсягу ввезення в цей період.
За інформацією голови наглядової ради компанії "Цукровий союз 'Укррос'" Сергія Федоренка, схема ввезення цукру за квотою СОТ може бути змінена вже з початку майбутнього року. Крім того, за його словами, в Мінекономіки розглядається можливість відмови від ліцензування ввезення цукру: "В цьому випадку розмитнити його з пільговою ставкою мита зможуть компанії, які першими ввезуть його в країну".
В міністерстві можливість зміни схеми ввезення цукру не коментують. Проте про ініціативу відомо заступнику міністра аграрної політики Євгену Лаврову. "Але офіційних повідомлень про це з Мінекономіки ми ще не отримували", - уточнив він. Заступник міністра економіки Валерій П’ятницький пояснив, що теоретично така зміна схеми розподілу квоти не суперечить нормам СОТ: "При вступі України до організації був схвалений чинний зараз порядок. Але передбачалося, що після вступу до СОТ Україна може дозволити імпортерам вибирати країни, з яких економічно доцільно ввозити цукор".
При нинішньому порядку розподілу квоти учасники ринку не можуть використовувати весь її обсяг, говорять в Мінекономіки. У минулому році до України було ввезено менше чверті її обсягу, а в нинішньому не використано 35,3 тис. т. "Компаніям невигідно отримувати ліцензії на країни, на чию частку припадає невеликий обсяг квоти. В цьому випадку купувати там цукор економічно недоцільно", - відзначає директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка. Йдеться про Колумбію, з якої в нинішньому році дозволено ввезти лише 6,4 тис. т, Сальвадор - 5,8 тис. т, Гайану - 1,14 тис. т, Латвію - 2,45 тис. т, Нікарагуа - 1,76 тис. т і Данію - 15 т. Якщо корабельна партія цукру-сирцю складає менше 20 тис. т, везти її до України недоцільно, говорить Федоренко. Через великі витрати на логістику собівартість цукру-сирцю, ввезеного з таких країн, на 35-40% вища, ніж імпортованого, наприклад, з Бразилії (у нинішньому році країні виділено 157,48 тис. т в обсязі квоти СОТ), говорить Наливка. "Зміна схеми дозволить переробникам сирцю ввозити його з країн, що традиційно мають хорошу цінову пропозицію і зручну логістику, - з Бразилії, Таїланду, Куби", - відзначає генеральний директор компанії "Синтал" Вадим Могила.
Якщо Україна ввозитиме менший обсяг цукру, ніж передбачено квотою, їй можуть вказати на порушення укладених з СОТ домовленостей, говорять в Мінекономіки. Оскільки сирцевий цукор в середньому на $100 дешевший від бурякового, це є важливим інструментом заборони зростання цін усередині країни, говорять учасники ринку. Нагадаємо, в квітні віце-прем'єр з питань агропромислового комплексу Віктор Слаута заявив, що однією з причин зростання цін на цукор в січні-лютому в середньому на 20% стала змова учасників ринку, які відмовилися ввозити цукор за квотою СОТ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас