FT: США за крок від "глибокої економічної ями" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FT: США за крок від "глибокої економічної ями"

2848
Примара грецького дефолту продовжує стрясати світові фінансові ринки, причому найбільша економіка світу - США - стоїть за крок від "економічної ями", пише The Financial Times.
Обсяг боргу Греції становить 120% від ВВП, в два рази вищий, ніж в США. Але одних боргів недостатньо, щоб судити про фінансове становище країни, стверджує автор статті Лоренс Котлікофф, професор економіки в університеті Бостона. Економісти називають це проблемою класифікації, бо уряди можуть описати виплати і надходження будь-яким зручним для них способом. Наприклад, податки, що виплачуються із заробітної плати до пенсійних фондів і в систему охорони здоров'я, можна назвати запозиченнями. В такому разі дефіцит бюджету США становить 15% від ВВП, а не 9%.
На щастя, теоретично існує спосіб зміни фінансового становища, вільний від класифікації, fiscal gap, або нинішня різниця у вартості між всіма майбутніми витратами і надходженнями. У Греції цей показник нестійкий. "За підрахунками, проведеними моїми колегами з Університету Фрайберга, він становить 11,5% від вартості майбутнього ВВП Греції. Але для США ця цифра, заснована на прогнозах Бюджетного управління Конгресу, ще більша: 12,2%", - пише автор.
"США перебувають за один крок від глибокої і постійної економічної ями", - стверджує автор. Давно пора здійснити значиме довгострокове фінансове планування і провести радикальні реформи, щоб навести лад в американському фінансовому домі, йдеться в статті.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас