Україна повезе цукор до Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна повезе цукор до Росії

Аграрний ринок
445
З січня 2010 р. у вітчизняних цукровиків з'явиться новий сприятливий ринок збуту - російський, обіцяє міністр МінАП Микола Прісяжнюк. Якщо переговори з російською стороною пройдуть успішно, переробники зможуть додатково заробити близько $300 млн.
Виробники цукрового буряку і його переробники з нетерпінням чекають відкриття ринку Росії для експорту. Про це знають в МінАП, і ведуться переговори з російською стороною. Попередні результати дозволяють передбачити, що російські споживачі зможуть побачити наш цукор на полицях своїх магазинів вже в січні наступного року. Принаймні, в цьому впевнений глава аграрного відомства Микола Присяжнюк. "У нас є протокольна домовленість, яка передбачає, що після збирання врожаю цукрового буряку ми проводимо загальні баланси. Росія підраховує, який дефіцит цукру у них, ми підраховуємо, яке надвиробництво цукру буде у нас, і, таким чином, ми чітко розумітимемо, який обсяг цукру Україна зможе експортувати до Росії починаючи з 1 січня. Тобто ми плануємо, що з 1 січня 2011 р. Росія дасть нам дозвіл на ввезення цукру, виробленого з цукрового буряку", - повідомив Присяжнюк.
Про умови постачань і обсяги поки говорити рано, в унісон говорять переробники і аналітики, оскільки поки що неясна картина з урожаєм цього року. Яким він буде, стане зрозуміло у вересні. В разі профіциту цукру цілком можливо, що залишки підуть на експорт. Нагадаємо: згідно з постановою Кабміну, потреби України на поточний сезон складають 1,892 млн. т цукру. У МінАП чекають, що буде вироблено не менше 2,2 млн. т білого піску. Таким чином, підрахували в компанії "Укрцукор", наші виробники цілком здатні будуть вивезти до північного сусіда не менше 300 тис. т цукру в новому маркетинговому сезоні без збитку для власних споживачів. Поки ж російський ринок закритий для нас, і росіяни споживають перероблений імпортний цукор-сирець, як і українці (у тому випадку, коли на ринку спостерігається дефіцит білого продукту).
Так склалося, що останнім часом внутрішні ціни Росії стали привабливішими для наших постачальників цукру. За минулий рік різниця склала не менше 20%. Виробники сподіваються, що ця ситуація збережеться і надалі. Тому всі сили цукрове лобі кидає на відкриття цього ринку. "Для нас він дуже сприятливий, тому держава повинна домовитися з Росією про постачання нашої продукції в цю країну", - вважає гендиректор "Астарти" Віктор Іванчик. Компанія виробляє близько 18% цукру в Україні. Основні ресурси направляє на збільшення збору цукрового буряку концерн "Укрпромінвест" Петра Порошенка. Цього року в господарстві чекають зібрати 1,6 млн. т цієї продукції, що на 25% більше торішніх показників. На думку гендиректора "Укрпромінвесту" Олексія Порошенка, врожайність цукрового буряку в 2010 р. буде нижча, ніж в 2009 р., але при цьому буде вища її цукристість. Це дозволить компанії виробити 10% необхідного Україні цукру. "Сумарно ми цього року виробимо близько 200 тис. т цукру", - обіцяє Порошенко.
Зрозуміло, що потрапити на ринок Росії буде не так просто. Адже що економіка переробки цукру-сирцю набагато привабливіша для місцевих виробників цукру, ніж імпорт готового цукру з України. Тому інтереси наших виробників зіткнуться з інтересами російських при вирішенні питання про експорт. "Зараз цукор-сирець в порту Південний коштує $476 за 1 т. Вартість переробки коливається в межах $100 за 1 т. У результаті собівартість цього цукру складає близько $600 і дозволяє заводам добре заробити, це краще, ніж імпорт з України", - констатує аналітик ІК "Дрегон Кепітал" Тамара Левченко.
Проте в "Укрцукрі" все ж сподіваються, що нашим виробникам пощастить в освоєнні російського ринку. Поки єдиною умовою цієї сторони є ввезення саме готового цукру, а не цукру-сирцю, розповідає заступник гендиректора "Укрцукор" Петро Борисюк. "Думаю, що експорт до Росії все-таки буде. Адже потреби цієї країни в цукрі становлять 5,7 млн. т при внутрішньому виробництві не більше 3 млн. т. Інша річ, що Росія ввела досить гнучке мито на цукор-сирець, яке знижується в разі подорожчання його імпорту. Така схема постачань вигідна як бюджету, так і переробникам", - вважає Борисюк. Тому наших постачальників чекає нелегка боротьба за новий ринок збуту.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас