Реприватизація повертається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реприватизація повертається

Казна та Політика
3258
10 серпня Господарський суд Києва розгляне вимогу Фонду держмайна України розірвати договір купівлі-продажу 78,34% акцій ВАТ "Південний радіозавод". Відмовитися від цього позову ФДМУ готовий лише за умови виконання інвестиційних зобов'язань власником цього пакету - близького до Костянтина Жеваго ЗАТ "Ділові партнери". Але поки засновник групи "Фінанси і кредит" зважиться на цей крок, радіозавод може перетворитися на пустушку.
Компанія "Ділові партнери" стала мажоритарним акціонером Південного радіозаводу (ПРЗ, Жовті Води Дніпропетровської обл.) в травні 2008 року, викупивши на конкурсі ФДМУ 78,34% акцій цього підприємства за 10,9 млн. грн. Підписавши цей договір купівлі-продажу, ЗАТ узяло на себе низку зобов'язань.
Основними серед них є збереження чисельності штату співробітників заводу, забезпечення зростання обсягів виробництва, освоєння нових і підвищення якості існуючих видів продукції, впровадження автоматизації виробництва, зниження дебіторської заборгованості підприємства, забезпечення беззбиткової роботи, а також погашення 1,586 млн. грн. заборгованості по зарплаті протягом трьох місяців з моменту переходу прав власності на акції радіозаводу.
"Фактично ми зафіксували часткове виконання лише цієї умови: заборгованість по зарплаті була погашена на 500 тис. грн. Інші (вищезгадані. - Ред.) вимоги покупцем виконані не були, що і стало підставою для ініціації розриву договору купівлі-продажу акцій", - повідомив заступник начальника відділу претензійної роботи і заперечування результатів перевірок департаменту договірного менеджменту ФДМУ Олексій Коба. За його словами, зараз фонд вимагає не лише розірвати договір купівлі-продажу акцій радіозаводу, але і нарахувати "Діловим партнерам" 1,2 млн. грн. штрафних санкцій і 195 тис. грн. пені за невиконання умов цієї угоди.
У свою чергу в ЗАТ стверджують, що порушили взяті на себе зобов'язання з незалежних від них причин. "Ми не можемо виконати зобов'язання. Незважаючи на те, що ми власники 78% акцій радіозаводу, у нас немає оперативного контролю над цим підприємством. Причина в тому, що заводом зараз керує управляюча санацією, яка непідконтрольна нам і діє на підставі своїх інтересів", - повідомив директор "Ділових партнерів" Костянтин Гудов.
На сьогоднішній день процедурою санації, введеної в грудні 2008 року в рамках процесу банкротства ПРЗ, керує Лариса Медіна. Призначенню на цю посаду Лариса Павлівна зобов'язана Жовтоводській об'єднаній податковій інспекції, яка є главою комітету кредиторів ВАТ. Спочатку таке рішення податкової себе виправдовувало: вже в жовтні 2009 року госпсуд Дніпропетровської області затвердив план санації радіозаводу, за допомогою якого підприємство мало відновити платоспроможність.
Так, серед іншого, планом санації було передбачено стягнути дебіторську заборгованість (зараз становить близько 2 млн. грн.), реалізувати майно підприємства, яке не задіяне у виробничому процесі, а також понизити апаратні витрати і вдосконалити фінансове управління ВАТ. За допомогою цих заходів планувалося до кінця 2010 року погасити "кредиторку" радіозаводу, яка сьогодні становить близько 24 млн. грн.
Але подальший розвиток подій показав, що в плані санації упор робився на розпродажі активів підприємства. Причому, як повідомили в прокуратурі Жовтих Вод, є певні претензії до ціни, за якою це майно розпродавалося. Окрім цього, "кредиторка" радіозаводу зовсім не скорочується (наприклад, зараз заборгованість по зарплаті складає близько 3 млн. грн.).
Представники близької до Костянтина Жеваго компанії "Ділові партнери" ще до відчуження активів ПРЗ намагалися встановити оперативний контроль над підприємством. Одна з таких спроб була зроблена 30 листопада 2009 року, коли рішенням госпсуду Дніпропетровської області Ларису Медіну було усунуто від виконання обов'язків керівника санацією (на підставі того, що Держдепартамент з питань банкрутства анулював її ліцензію на право ведення госпдіяльності арбітражного керівника), а її місце зайняв Валентин Мартинко.
Валентина Івановича пролобіювала компанія "Ділові партнери", що дозволяло Костянтину Жеваго врешті отримати оперативний контроль над власним підприємством. Але затвердитися в цій ролі засновнику групи "Фінанси і кредит" не вдалося, оскільки вже 23 грудня 2009 року Дніпропетровський апеляційний госпсуд скасував згадане рішення першої інстанції від 30 листопада. А 13 квітня 2010 року рішення апеляційного суду залишив у силі Вищий госпсуд України, тим самим позбавивши Жеваго останнього шансу оформити оперативний контроль над підприємством.
Якщо врахувати, що 10 серпня Господарський суд Києва може позбавити компанію "Ділові партнери" прав власності на контрольний пакет Південного радіозаводу, то перспективи Костянтина Жеваго виглядають ще гнітючішими. Безумовно, київський бізнесмен може спробувати відновити свої права на це підприємство в апеляційній і касаційній інстанціях. Але за цей час радіозавод може легко перетворитися на пустушку.
Юрій Савченко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас