"Ъ": Компанія ВР вже продала частину своїх активів і може продати ТНК-ВР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Компанія ВР вже продала частину своїх активів і може продати ТНК-ВР

Енергетика
594
Британська The Times із посиланням на джерела в BP повідомила, що компанія серйозно розглядає питання про продаж частини або навіть своєї частки в ТНК-BP (50%). За даними газети, таким чином нафтокомпанія має намір залучити додаткові $20 млрд, які потрібні їй для покриття витрат, пов'язаних з аварією на нафтовій платформі в Мексиканській затоці. The Times пише, що найбільш вірогідними претендентами на покупку частки BP в ТНК-BP є російські "Газпром" і "Роснафта".
BP вже почала продаж активів, оголосивши минулого тижня про першу операцію на $7 млрд - американська Apache купила її активи на Алясці, в Канаді і Єгипті. Можливість продажу інших підрозділів BP вчора почала розглядати рада директорів нафтокомпанії. На момент підписання номера про прийняті рішення не повідомлялося. Але інформацію про плани з продажу частки в ТНК-BP BP спростувала, назвавши її не відповідною дійсності.
Проте експерти сумніваються в достовірності спростування BP. Річ у тому, що досі BP категорично спростовувала інформацію про відставку свого керівника Тоні Хейворда, проте це питання вчора обговорювалося радою директорів, про що офіційно підтвердили в компанії. Ще до початку засідання, пишуть британські ЗМІ, це питання було вирішене. За їхніми даними, відставка відбудеться в жовтні, глава BP отримає компенсацію у розмірі $18 млн, крім того, йому буде призначена пенсія.
Редактор фінансового відділу Sky News Марк Клейнман стверджує, що основним кандидатом на місце Тоні Хейворда є нинішній керуючий директор BP, екс-глава ТНК-BP Боб Дадлі. В той же час, відзначає пан Клейнман, займаючи пост керівника ТНК-BP, пан Дадлі "абсолютно посварився з російською владою". І його призначення, на думку експерта, може спровокувати конфлікт акціонерів ТНК-BP. "У той самий момент, коли BP вже намагається загасити політичну пожежу міжнародних масштабів в США, існує ризик того, що призначення Дадлі гендиректором спровокує ще один", - вважає Клейнман.
Справді, Боб Дадлі був однією з ключових фігур в акціонерному конфлікті в ТНК-BP, який розгорнувся в 2008 році. На відставці пана Дадлі з поста глави ТНК-BP наполягали російські акціонери нафтокомпанії - консорціум AAR (Alfa Group Михайла Фрідмана, Access Леонарда Блаватніка і Renova Віктора Вексельберга), який контролює 50% ТНК-BP. Відставка Боба Дадлі стала одним з підсумків конфлікту. Іншим важливим рішенням було розширення складу ради директорів ТНК-BP, в якому, окрім чотирьох представників кожного з акціонерів, з'явилися три незалежні директори.
В результаті Тоні Хейворд, покинувши свій пост, швидше за все, не піде з BP, а стане членом ради директорів ТНК-BP, повідомляє Sky News. Але навіть якщо цього не станеться, акціонери ТНК-BP навряд чи почнуть нову війну, вважає аналітик ІФД "Капітал'" Віталій Крюков. На його думку, наявність трьох незалежних директорів не дозволяє виникнути ситуації, коли б один акціонер міг повністю заблокувати рішення іншого, як це було раніше.
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн заявив, що вважає "Газпром" найбільш вірогідним покупцем частки BP. Компанія веде переговори про покупку ТНК-BP вже більше двох років і має в своєму розпорядженні необхідні кошти, говорить він. У прес-службі ВАТ "Нафтохіміка Прикарпаття" вважають, що, якщо станеться придбання частки BP "Газпромом" або афілійованою компанією, це дозволить залучити додаткові інвестиції в розвиток Лисичанського НПЗ. "'Газпром' останніми роками інвестував значні кошти у виробничу сферу 'Газпромнафти', добившись таким чином збільшення своєї частки на ринку. Логічно передбачити, що щось схоже станеться і з ТНК-BP ", - погоджується генеральний директор мережі "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян.
Нагадаємо, раніше віце-президент ТНК-BP з переробки і торгівлі Дідьє Бодранд розповів про плани групи інвестувати в розвиток свого бізнесу в Україні в 2010 році $137 млн, з них $107 млн планувалося направити на модернізацію заводу ЛИНИК, $30 млн - на розвиток роздрібного бізнесу. Всього в найближчі п'ять-десять років ТНК-BP може інвестувати в модернізацію ЛИНИК $400 млн, в роздрібні активи - ще $200-250 млн.
Аналітик UPECO Олександр Сіренко вважає, що принципово стратегія ТНК-BP в країні в разі купівлі частки BP "Газпромом" не зміниться: "Зараз компанія - найбільший виробник і постачальник нафтопродуктів на ринку і проводить активну експансію в роздрібному сегменті. Міняти успішну стратегію просто немає сенсу". Експерти відзначають, що, якщо покупцем ТНК-BP буде "Газпром", це стане першим кроком за твердженням російської монополії на нафтовому ринку України.
Директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн нагадує, що "Газпромнафта" раніше проявляла цікавість до купівлі "Укртатнафти". Крім того, "Газпром збут Україна" оголосила тендер з вибору розробника фінансово-економічного обґрунтування придбання автомобільних газонакопичувальних компресорних станцій (АГНКС) і проекту створення і розвитку інфраструктури реалізації на території України зрідженого газу. У "Газпромі" заявили, що компанія готова вже в 2011 році інвестувати в створення мережі з 80-100 АГНКС до $100 млн. У ТНК-BP у свою чергу заявили про проект видобутку нетрадиційного газу в Україні.
"Все це дає можливість об'єднати бізнес ТНК-BP з видобутку газу і роздрібний бізнес 'Газпрому', створивши синергетичний ефект", - говорить заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас