Український ринок акцій відкрив тиждень різноспрямованою динамікою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій відкрив тиждень різноспрямованою динамікою

Фондовий ринок
138
Український ринок акцій в понеділок закрився різноспрямованою динамікою індексів провідних фондових майданчиків: індекс "Української біржі" (УБ) виріс на 0,67% - до 2000,55 пунктів, тоді як індекс ПФТС знизився на 0,37% - до 798,58 пунктів. При цьому чітко вираженої тенденції протягом сесії не спостерігалося, а торговельна активність на обох майданчиках трималася на низькому рівні.
Як повідомила фахівець інвестгрупи "Сократ" Валерія Коцур, обсяги торгів і настрої українських гравців стримували бічний рух європейських індексів, а також невизначеність відкриття американської сесії.
В той же час, на думку експерта, зростання індексу УБ цього дня могло бути сильнішим, проте виявилось під тиском аутсайдера індексного кошика - Алчевського меткомбінату, котирування якого знизилися майже на 4% на побоюваннях відносно фінансової стійкості групи "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД).
Керівник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин, у свою чергу, розповів агентству, що найбільший сплеск активності спостерігався на відкритті торговельної сесії, після чого обіг поступово знижувалися до завершення торгів.
За прогнозами Шевчишина, у вівторок ринок покаже мляве зростання, драйверами якого можуть виступити акції "Укрнафти" і "Стиролу", тоді як з більшості "блакитних фішок" збережеться бічна динаміка.
Як зазначила В.Коцур, основним орієнтиром для вітчизняних гравців залишається зовнішнє тло, ринок стежить за корпоративною звітністю і макростатистикою з-за кордону, і до кінця поточного тижня квартальні результати надасть близько 2/3 корпоративних сектора США.
Шевчишин додав, що у вівторок будуть опубліковані квартальні звіти AK Steel, BP, Daimler AG, DuPont, NASDAQ, U.S. Steel, Western Union. Серед важливої макростатистики він виділив індекс довіри споживачів GFK (Німеччина), композитний індекс цін на житло S&P/CaseShiller (США), індекс довіри споживачів (США), індекс ділової активності ФРБ Річмонда (США).
На УБ в понеділок більшість "блакитних фішок" продемонстрували зростання в діапазоні 0,2-1%.
Гравці активно розпродавали акції Алчевського меткомбінату на тлі інформації про те, що виконавча служба заарештувала майно українських меткомбінатів "Індустріального союзу Донбасу", що заборговували 1,7 млрд грн. групі "Метінвест" за надану сировину. За словами А.Шевчишина, в другій половині дня продажі зменшилися і до закриття акції комбінату показали падіння на 3,98%.
Як розповів аналітик, акції іншого активу ІСД - Дніпровського меткомбіната ім. Дзержинського - звалилися на 13,04% на одній операції на суму всього 1,6 тис. грн.
За словами А.Шевчишина, найбільш слабку динаміку показали акції сектора гірничо-металургійних компаній. Інвестори чекають виходу піврічної звітності із сектора, яка, швидше за все, розчарує ринок, і це примушує гравців утриматись від активних дій, додав він.
Крім того, напруженості додає намір РФ переглянути угоду з Україною щодо сталі і труб із зміною квот або укладанням довгострокових контрактів.
На цьому тлі інвестори намагаються зафіксуватися також із паперів трубних компаній.
Найбільше зростання в понеділок знов показали акції "Стиролу" (+5,63%) на тлі очікуваного пожвавлення сектора і поліпшення цінової кон'юнктури.
Крім того, подорожчали акції "Дніпроенерго" - на 3,86% на сильній квартальній звітності, "Центренерго" - на 0,34%, "Західенерго" - на 0,25%.
На УБ обсяг торгів склав 64,3 млн грн., у тому числі акціями - 53,6 млн грн.
На ПФТС обсяг торгів в понеділок склав 51,8 млн грн., з них з акціями - 16,4 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас