Україна дозволила залік зобов'язань Брянського машзаводу і ФДМ в приватизації "Луганськтепловозу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна дозволила залік зобов'язань Брянського машзаводу і ФДМ в приватизації "Луганськтепловозу"

Казна та Політика
317
Фонд державного майна (ФДМ) України і ЗАТ "Управляюча компанія "Брянський машинобудівний завод" (Росія) укладуть мирову угоду і договір про залік зустрічних вимог, в рамках якого російський інвестор знов отримає 76% акцій ВАТ "Луганськтепловоз" і обидві сторони будуть звільнені від зустрічних грошових розрахунків. Відповідне розпорядження №1501 Кабінет міністрів України прийняв 21 липня.
Згідно з розпорядженням, Кабінет міністрів України погодився з пропозицією ФДМ про припинення взаємних зобов'язань Фонду і ЗАТ "Управляюча компанія "Брянський машинобудівний завод", вказаних у рішеннях госпсуду Києва від 1 квітня 2010 року і договору купівлі-продажу 76% акцій ХК "Луганськтепловоз" від 29 червня шляхом укладення між ФДМ і "Брянським машзаводом" договору про залік взаємних зустрічних угод.
Кабмін також доручив ФДМ забезпечити укладення мирової угоди.
Як повідомлялося, Фонд держмайна України в 2007 році вже визнавав УК "Брянський машзавод" переможцем такого ж відкритого конкурсу. Тоді російська компанія заплатила за пакет 292,505 млн грн. при стартовій ціні 292 млн грн. Проте українські ВАТ "Дніпровагонмаш" (основний акціонер - група "ТАС") і ВАТ "Марганецький ГЗК" (контролюється групою "Приват"), не допущені до конкурсу, добилися судових рішень про недійсність договору купівлі-продажу. У листопаді 2009 року пакет акцій був списаний з рахунку УК "Брянський машзавод" і повернений на рахунок ФДМ.
Потім російська компанія добилася в суді рішення про повернення їй сплаченої за пакет суми, але в доларовому вираженні ($58 млн.). Таке рішення прийняв госпсуд Києва 1 квітня поточного року.
За підсумками конкурсу з продажу контрольного пакету акцій українського підприємства в 2007 році вартість операції склала близько $58 млн, тоді як в 2010 році, незважаючи на велику суму в гривнях, - близько $51 млн.
УК "Брянський машзавод" знов виграла конкурс з продажу 76% держакцій "Луганськтепловозу" 15 червня, запропонувавши за пакет 410 млн грн.
Тоді ж глава ФДМ України Олександр Рябченко заявив, що фонд має намір виплатити компенсацію російській компанії за відчуження у нього акцій підприємства виключно в межах запропонованої їм суми. При цьому уточнивши, що "ми можемо їм повернути лише ту суму, яку вони платять за підсумками сьогоднішнього конкурсу, тобто 410 млн грн. ($51,8 млн за поточним курсом - ІФ.) Ми не можемо виплачувати їм $58 млн, передбачених рішенням суду, бо це заборонено законом". Він також додав, що ФДМ направить касацію на судове рішення, що зобов'язало його виплатити $58 млн компенсації.
У свою чергу ЗАТ компанія "Управляюча компанія "Брянський машинобудівний завод", що входить до складу ЗАТ "Трансмашхолдинг" заявило про готовність розглянути питання про відмову від домагань на суму близько $7 млн.
В даний час не допущена до конкурсу кіпрська компанія "Мантар Холдинг", яку пов'язують з групою "Приват", оскаржє в суді підсумки останнього конкурсу з продажу "Луганськтепловозу".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас