"Індекс Біг Мака" вказав на недооціненість російського рубля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Індекс Біг Мака" вказав на недооціненість російського рубля

Валюта
1923
Російський рубль по відношенню до долара США недооцінений приблизно в 1,6 разу. Про це свідчить "індекс Біг Мака", який щороку розраховується журналом The Economist. Індекс оцінює купівельну спроможність національних валют за одним показником: скільки коштує знаменитий гамбургер від McDonald's.
Згідно з розрахунками The Economist, в США один "Біг Мак" коштує 3,73 долара, а в Росії - 2,34 долара. Різниця між ціною гамбургера в Росії і в США складає 38 відсотків. Таким чином, "справедливий" курс долара до рубля має становити близько 19 рублів за долар. Зараз офіційний курс американської валюти в Росії перевищує 30,5 рубля.
Найбільш переоціненою валютою світу, як вважають укладачі індексу, є норвезька крона. У Норвегії один "Біг Мак" обійдеться покупцям в 7,2 долара. У Швейцарії за один гамбургер просять 6,79 долара, а в Бразилії - 4,91 долара. Найдешевші гамбургери в Аргентині - по 1,78 долара.
Укладачі індексу вибрали саме "Біг Мак" як індикатор валют, оскільки він продається майже по всьому світу. У 2006 році австралійський інвестиційний банк Commonwealth Securities ввів також "індекс iPod". У Росії газета "Комсомольська правда" публікує так званий "індекс бутерброда" (число бутербродів, яке можна купити на середню зарплату), а журнал "Російський Newsweek" в 2009 році намагався виміряти споживчий кошик у Москві за допомогою "індексу олів'є".
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас