Український ринок акцій змінив тренд на зростання на хорошій статистиці із США і внутрішньому позитиві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій змінив тренд на зростання на хорошій статистиці із США і внутрішньому позитиві

Фондовий ринок
166
Український ринок акцій в четвер, незважаючи на слабке відкриття і переважаючий негатив на світових майданчиках на початок торгів, закрився упевненим зростанням завдяки поліпшенню зовнішньої кон'юнктури і внутрішньому позитиву: індекс "Української біржі" (УБ) зріс на 1,8% - до 1994,06 пункту, індекс ПФТС - на 0,88%, до 795,13 пункту.
"Сьогодні видався дуже позитивний день для світових фондових майданчиків, незважаючи на песимістичний відкіт азіатських, західноєвропейських і російських ринків на відкритті. Невпевненість глави ФРС, висловлена напередодні відносно нових кроків зі стимулювання економіки, "підмочила" відкриття торгів знівелювавши блоком оптимістичної макростатистики і корпоративної звітності із США", - повідомив керівник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин.
Як відзначив аналітик, також позитивом для ринку виступило зростання індексу ділової активності Японії, який виявився кращим за чекання. Крім того, порадували інвесторів кращі за чекання індекси ділової активності у виробничому секторі і сфері послуг Франції, Німеччини і Євросоюзу. Підсилили оптимізм гравців і сильні дані щодо обсяг нових промислових замовлень в ЄС, і кращі за чекання роздрібні продажі у Великобританії.
За словами А.Шевчишина, на цьому фоні зниження первинних звернень по допомогу з безробіття в США, що стало гірше за чекання, стримало порив покупців лише на короткий термін.
В той же час, додав аналітик, ринок надихнула публікація індексу споживчої довіри в ЄС і індексу випереджаючих економічних індикаторів. Завершили блок ""макропозитиву" дані щодо нерухомості США.
При цьому, як повідомив аналітик, сильна квартальна звітність додала черговий імпульс вгору як на фондових, так і на сировинних майданчиках.
Крім того, як відзначив А.Шевчишин, також порадував вітчизняних інвесторів внутрішній новинний фон - як корпоративний так і фундаментальний.
За словами аналітика ІК "Альтана Капітал" Олександра Кушнарьова, за годину до закриття українських торгів позитив на ринок привнесла новина про можливе підвищення агентством S&P рейтингів України по зобов'язаннях в національній і іноземній валютах, що спричинило нову хвилю підйому.
А.Шевчишин підкреслив, що це стане додатковим плюсом при ухваленні рішення про виділення кредиту МВФ.
В той же час, на його думку, інформація, озвучена віце-прем'єр міністром Сергієм Тігіпком стосовно зростання держборгу України до 2011 року до 40% ВВП, не зробила впливу на настрої учасників.
На УБ в лідерах зростання як і раніше акції банків. Тим часом, як відзначив А.Шевчишин, запал "биків" згасає, особливо після публікації даних щодо Райффайзен банку Аваль, який погіршив показники активів і чистого прибутку відносно першого кварталу. Найбільше зростання в цьому секторі в четвер показали акції банку "Форум" (+6,9%) і Райффайзен банку Аваль (+3,94%), найменше - Укрсоцбанк (+2,26%).
Подорожчали акції "Азовсталі" (+3,83%) і Полтавського ГЗК (+2,9%), "Луганськтепловозу" (+4,03%) і Маріупольського тяжмашу (+3,83%).
Торговельна активність гравців зросла, проте обсяги торгів на ринку заявок УБ не перевищили 50 млн грн.
На ПФТС загальний обсяг торгів склав 73,7 млн грн., у тому числі акціями - 18,5 млн грн.
За прогнозами А.Шевчишина, в п'ятницю акції банків скоректуються вниз, тоді як позитивні настрої - в секторі акцій підприємств-металургів і енергогенераторів.
Як відзначив експерт, основною подією п'ятниці буде публікація результатів стрес-тестів європейських банків о 19:00 за кч.
На перебіг торгів можуть вплинути дані щодо індексу настроїв в ділових колах Німеччини Ifo і попередні дані щодо ВВП Великобританії.
Серед запланованої корпоративної звітності очікується публікація до відкриття торгів в США Ford Motor, McDonald's, Verizon.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас