"Ъ": Економіка спрацювала на межі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Економіка спрацювала на межі

Казна та Політика
1247
Кабінет міністрів і Нацбанк вирішили не чекати оприлюднення Держкомстатом в середині серпня показника зростання реального валового внутрішнього продукту України в I півріччі. Прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що ВВП в січні-червні збільшився на 6,3% завдяки зростанню промисловості, обсягів вантажопотоків і внутрішнього товарообігу. Схожу оцінку - 6,2-6,4% - в минулу п'ятницю дав керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький. Адміністрація президента раніше повідомляла про зростання ВВП на 6,1% в січні-травні.
В Держкомстаті повідомляли лише про зростання ВВП в I кварталі - на 4,9%. Для збільшення темпів до 6,3% за підсумками півріччя показник II кварталу повинен був скласти близько 7,5%, підрахувала аналітик ДІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. "Але такий високий показник II кварталу виглядає дещо сумнівним - відновлення економіки було не таким стрімким", - зазначає вона. Дійсно, темпи зростання обсягів промислового виробництва прискорилися трохи - з 10,8% в січні-березні до 12% в I півріччі, а спад в будівництві сповільнився лише з 21,4% до 19,3%.
До того ж індекс виробництва базових галузей (близький до ВВП), що розраховується Нацбанком, в червні різко знизився - з 9,5% в травні до 5,8%. "Істотне скорочення зовнішнього попиту в умовах очікування другої хвилі кризи через боргові проблеми в Євросоюзі мало визначальний вплив на економічну активність в Україні", - повідомили в НБУ. Темпи розвитку металургії впали з 21,2% в травні до 6,7% в червні, сільського господарства - з 5,3% в I кварталі до 3,4% за I півріччя. "Дефіцит обігових коштів унаслідок високого обсягу неповернення ПДВ експортерам зерна і несприятливі погодні умови визначають негативну динаміку рослинництва", - упевнені в НБУ.
Іноземні інвестори сприйняли новину позитивно. За даними ДІК Dragon Capital, протягом вчорашньої торговельної сесії котирування єврооблігацій України з погашенням в 2016-2017 роках підскочили більш ніж на 150 базисних пунктів, цінні папери торгувалися в діапазоні 98-99% номіналу. Ці значення близькі до квітневих максимумів і означають, що інвестори готові купувати бонди України під 6,5-7% річних.
Експерти зазначають, що 6,3% - піковий результат зростання української економіки цього року. "Вже починаючи з червня, ми бачимо різке гальмування економічного зростання, - говорить пані Піонтковська.- Тому навіть із врахуванням хорошого урожаю ми прогнозуємо за підсумками III кварталу зниження зростання ВВП до 3,2%, а в IV кварталі - до 1%". При таких показниках річний він складе 3,5%, як і чекають більшість українських та іноземних експертів.
Раніше агентство Moody`s підвищило прогноз зростання ВВП України в 2010 році до 3,3%, відзначивши, що основною причиною його гальмування є повільне відновлення внутрішнього ринку. "Очевидно, що вплив зовнішніх чинників на зростання ВВП вже вичерпується і в подальші місяці він буде негативним. На зміну повинен приходити внутрішній попит. Наскільки він буде значним, ми побачимо найближчими місяцями", - упевнений директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас