482
"Ъ": Через загрозу неврожаю хліб можуть почати випікати із неякісної пшениці
— Аграрний ринок
Як повідомили в прес-службі віце-прем'єра Віктора Слаути, координаційна рада з питань агрополітики при Кабінеті міністрів доручила Держспоживстандарту внести на 2010/11 маркетинговий рік зміни до чинного стандарту ДСТУ 3768:2010, що регламентує вимоги до якісних показників пшениці. Від детальніших коментарів у прес-службі відмовилися. Проте джерело в Мінагрополітики повідомило, що йдеться про збільшення граничної норми вмісту у пшениці пророслих зерен: "Це необхідно для того, щоб віднести до класу продовольчої пшениці як можна більший обсяг урожаю. Зараз в регіонах, що найбільш постраждали від великої кількості опадів, працюють комісії, які повинні надати дані, необхідні для внесення змін до стандарту".
За діючим стандартом в партії пшениці групи А (використовується в борошномельній галузі і хлібопеченні) дозволяється вміст не більше 2% пророслих зерен для I класу і 3% - для II і III класів; групи Б (використовується для продовольчих і непродовольчих цілей) - 4%. За наявності пророслих зерен вище за ці норми пшеницю відносять до VI класу і використовують для відгодівлі худоби і непродовольчих потреб.
За оцінкою директора аналітичного центру "Украгроконсалт" Сергія Феофілова, в нинішньому році до продовольчої пшениці можна буде віднести не більше 30-35% пшениці, тоді як в 2009-у - 40-50%. Настільки масштабної проблеми з пророслими зернами в Україні ще не було, говорить генеральний директор компанії "Волари" Юрій Гордейчук. "Якби в країні було недостатньо перехідних залишків, можна було б говорити про дефіцит продовольчої пшениці", - зазначає голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич.
За словами заступника голови Асоціації фермерів і приватних землевласників України Василя Ярошовца, сільгоспвиробники підтримують намір уряду внести зміни до держстандарту. "Якщо цього не зробити, аграрії отримають величезні збитки - вирощена ними пшениця буде віднесена до нижчих класів і продана дешево", - говорить він. За даними групи "німецько-український аграрний діалог", на минулому тижні в портах пшениця II класу коштувала 1,2 тис. грн/т, III класу - 1,15 тис. грн/т, фуражну пшеницю можна було купити за 900 грн/т.
Втім, навіть не дивлячись на зміну стандарту, експортери проводитимуть незалежні дослідження партій і не будуть купувати фуражну пшеницю за ціною продовольчої, заявив пан Гордейчук: "Передбачений в нинішньому стандарті показник вмісту пророщених зерен відповідає міжнародним вимогам. Примушувати нас купувати зерно нижчої якості - все одно що чекати, що споживач заплатить за м'ясо, що протухнуло, як за свіжіше".
Зміна стандарту може негативно вплинути на якість хліба, підкреслює гендиректор "Укрхлібпрому" Олександр Васильченко. "Якщо хліб виготовлятиметься з борошна, отриманого з пшениці з високим вмістом пророщених зерен, він не матиме об'єму, не пропечеться належним чином, а це вплине на його смакові якості і вмісті в ньому корисних речовин", - говорить він. "Не виключено, що недобросовісні хлебопеки, аби зберегти зовнішній вигляд і смакові якості хліба, використовуватимуть хімічні добавки, - додає співвласник 'Холдингу Т і З' Володимир Слабовський.- Але ми, навіть якщо стандарт буде змінений, не купуватимемо непридатну для випічки хліба пшеницю".
За матеріалами: Коммерсант-Україна
Поділитися новиною