Астрономи виявили зірку в 10 млн разів яскравішу від Сонця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Астрономи виявили зірку в 10 млн разів яскравішу від Сонця

509
Неймовірних розмірів зірку, вже названу найбільшою з будь-коли знайдених людиною у Всесвіті, відкрили британські астрономи. За масою вона в 265 разів більша і в 10 мільйонів разів яскравіша від Сонця.
Відкриття зробила група британських учених на чолі з професором Полом Кроутером, повідомляє Весті.ру. За допомогою космічного телескопа НАСА "Хаббл" і потужних установок в Європейській південній обсерваторії вони знайшли R136a1, досліджуючи два скупчення зірок в галактиці Велика Магелланова Хмара.
До теперішнього часу вчені вважали, що зірки максимально досягають маси приблизно, яка в 150 разів перевищує сонячну. Астрономи виявили у вивченому ними скупченні відразу декілька світил, що перевершили цю межу, але одне з них - R136a1 - виявилося справжнім надгігантом.
З урахуванням того, що впродовж свого життя зірки втрачають масу, учені вважають, що середнього віку гігант втратив близько однієї п'ятої своєї маси з моменту народження близько мільйона років тому, а тоді вона складала близько 320 сонячних мас.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас