Рейтингові агентства просять емітентів не використовувати рейтинги, побоюючись судових розглядів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтингові агентства просять емітентів не використовувати рейтинги, побоюючись судових розглядів

Фондовий ринок
341
Найбільші міжнародні рейтингові агентства - Standard & Poor's, Moody's Investors Service і Fitch Ratings - за минулі декілька днів звернулися до своїх клієнтів з проханням утриматися від використання їх рейтингів в документації для випуску нових облігацій, що може призвести до фактичного закриття значної частини ринку корпоративних боргових зобов'язань для нових емітентів.
Як пише газета The Wall Street Journal, всі три агентства стверджують, що вимога не використовувати рейтинги в проспектах нових емісій пов'язана з побоюваннями відносно набуття чинності законопроекту про докорінну реформу системи фінансового регулювання США. Так званий закон Френка-Додда, який, як очікується, буде підписаний президентом США Бараком Обамою в середу, покладає на рейтингові агентства всю повноту відповідальності за рейтинги, які ними привласнюються.
Беручи до уваги той факт, що в документації до емісії багатьох паперів, особливо тих, забезпеченням з яких є пули споживчих кредитів, автомобільних і іпотечних позик, а також позик на освіту, згідно із законом повинні міститися рейтинги, можна побоюватися фактичного перекриття доступу для нових емітентів на ринок таких облігацій, що оцінюється в $1,4 трлн.
В якості одного із сигналів такого колапсу розглядається той факт, що на цьому тижні не заплановано жодного нового випуску облігацій, забезпечених активами, тоді як минулого тижня відбулися розміщення таких паперів в цілому на $3 млрд.
Палата представників Конгресу США 30 червня прийняла законопроект, який обговорювався в Конгресі з минулої осені, Сенат схвалив його 16 липня.
Реформа, зокрема, передбачає, що віднині рейтинги, що привласнюються агентствами тим або іншим емітентам або інструментам, в разі, якщо їх використають в офіційних документах, вважатимуться "експертною думкою", за вислення і поширення якої агентства нестимуть відповідальність. Іншими словами, тепер у будь-якого тримача паперів, аналіз яких проводило те або інше рейтингове агентство, буде більше шансів притягнути це агентство до суду, якщо динаміка бондів не відповідає раніше привласненому рейтингу.
Досі агентства для захисту від судових позовів успішно використовували першу поправку до Конституції США про свободу слова, розглядаючи свої рейтинги як вільну думку і залишаючись практично недосяжними для реальних судових переслідувань. Тепер агентства заявляють, що, хоча і не припинять привласнювати облігаціям рейтинги, вони не дозволять емітентам використовувати рейтинги в документації до нових емісій доти, доки не оцінять всю повноту можливих наслідків таких дій.
Таким чином, віднині емітенти не зможуть використовувати рейтинги без відома і згоди агентств.
Найбільше агентства налякані не самим фактом покладання на них нових зобов'язань, а тим, що ці зміни у законодавстві, на відміну від більшості інших, передбачених новим законом, набувають чинності безпосередньо з моменту підписання законопроекту президентом.
Одним із можливих виходів з цієї тупикової ситуації для емітента може стати приватне розміщення бондів, що, втім, може не влаштувати багатьох емітентів, оскільки цей ринок значно менший, а розміщення на ньому дорожче.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас