"Ъ": Продавати держвласність будуть за новими правилами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Продавати держвласність будуть за новими правилами

Казна та Політика
426
У Фонді держмайна представили нову програму приватизації в Україні. Зараз продаж держмайна здійснюється на підставі програми приватизації 2000-2002 років. Новий документ розрахований на 2010-2014 роки. Зараз він знаходиться на узгодженні в профільних міністерствах і відомствах, а потім буде внесений на розгляд Верховної Ради. За словами голови ФДМ Олександра Рябченка, він сподівається, що це буде зроблено до кінця року.
В програмі вперше не буде поняття "промисловий інвестор", що дозволить брати участь в конкурсах не лише профільним, але і портфельним інвесторам. ФДМ також пропонує відмінити норми, за якими в разі невиконання інвестзобов'язань держава могла домогтись повернення підприємств в свою власність. "Замість цього ми маємо намір застосовувати штрафні санкції", - уточнив Олександр Рябченко. Ще одне нововведення - так звані "голландські аукціони": якщо протягом довгого часу підприємство не вдасться продати за заявленою вартістю, ФДМ зможе знизити її на свій розсуд. Досі активи могли бути знижені в ціні лише на 30%. Також фонд пропонує здійснювати продаж держвласності разом із землею. Зараз на частку всіх держкомпаній припадає 0,4% площ України - тобто близько 2,4 тис. кв. км. У ФДМ розраховують, що завдяки реалізації програми до держбюджету вдасться залучити 50-70 млрд грн.
Голова наглядової ради компанії "Славутич Капітал" (представляє інтереси групи "Приват" у кількох активах) Геннадій Корбан вважає, що виключення з документа поняття "промисловий інвестор" - значне поліпшення умов приватизації: "Участь в конкурсах портфельних інвесторів гратиме на підвищення ціни". Важливим, особливо для іноземних інвесторів, він називає також закріплення землі за держкомпаніями: "Західні інвестори відчувають себе захищенішими, купуючи актив із землею. Для багатьох неможливість цього була причиною відмови від участі в приватизації в Україні".
Але одних цих нововведень для залучення до продажів великих іноземних інвесторів буде недостатньо, вважає президент корпорації УПЕК Анатолій Гиршфельд: "Залишається проблема корупції і непрозорості конкурсів". Віце-президент "Індустріальної групи" (управляє активами ІСД) Олександр Пилипенко наводить приклад конкурсу з приватизації "Луганськтепловозу", до якого, на його думку, один з інвесторів не був допущений зі штучного приводу. Нагадаємо, за день до проведення конкурсу, через відсутність в документах висновку українського аудитора в участі було відмовлено кіпрській компанії Mantara Holding, бенефіціарами якої є власники Приватбанку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. "Конкурс з продажу Одеського припортового заводу в 2009 році взагалі відмінили безапеляційно. Тому, поки ми не почнемо чесно проводити конкурси, жодні нововведення не допоможуть", - вважає пан Пилипенко.
Програма може бути істотно змінена під час затвердження в міністерствах, говорить керівник аналітичного департаменту ІГА "Арт-капітал" Ігор Путілін. Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку вчора повідомила про внесення до неї перших зауважень. "Для нас важливо, аби в процесі приватизації держпакет ділився на дві частини - контрольний пакет та інше. Контрольний пакет повинен приватизовуватись на конкурсі, решта - невеликими пакетами", - зазначає начальник управління аналітичного забезпечення Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку Максим Лібанов. <.p>
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас