ЄЦБ близький до завершення програми викупу облігацій проблемних країн єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ близький до завершення програми викупу облігацій проблемних країн єврозони

171
Європейський центральний банк (ЄЦБ) близький до згортання програми викупу облігацій проблемних країн єврозони, вважають експерти, думку яких наводить газета The Wall Street Journal.
На минулому тижні ЄЦБ купив паперів всього на 302 млн євро - це найменший обсяг викупу з моменту запуску програми 10 травня цього року. У перший тиждень після старту програми ЦБ єврозони купив облігацій на рекордні 16,5 млрд євро, потім суми поступово знижувалися і два тижні тому скоротилися до 1 млрд євро.
Всього за час дії програми ЄЦБ придбав держоблігації на суму 60 млрд євро.
Рішення про згортання програми було прийняте на тлі поліпшення ситуації, що намітилося на європейських фінансових ринках, однією з ознак якого, зокрема, можна вважати відновлення курсу європейської валюти по відношенню до долара з мінімальної за останні чотири роки позначки.
В той же час деякі експерти застерігають від занадто поспішного згортання цього антикризового заходу. Прибутковість 10-річних грецьких бондів все ще залишається на позначці вище 10%, що лише трохи менше травневих показників.
Побоювання інвесторів, перш за все, пов'язані з результатами стрес-тестів, яким було піддано 91 банк регіону. Багато аналітиків вважають, що якщо дані цих перевірок виявляться невтішними, ЄЦБ доведеться знов відновити викуп облігацій в значних обсягах, що у свою чергу підірве довіру інвесторів до дій Центробанку.
"Ми все ще далекі від нормальної ситуації, я думаю, що ЄЦБ трохи забігає наперед, - відзначає головний економіст BNP Paribas в єврозоні Кен Уоттрет. - Мені думається, що ЄЦБ, можливо, занадто райдужно оцінює останні макроекономічні дані".
Рішення про запуск програми викупу держоблігацій стало одним з найсуперечливіших в історії ЄЦБ, його спочатку не підтримував член ради банку Юрген Старк. Він же недавно заявив, що "жодних причин для подальшої реалізації програми не буде, якщо ситуація на фінансових ринках продовжить покращуватися".
Сумніви в доцільності даної програми висловлювали і багато представників Бундесбанку, вважаючи, що збільшення ліквідності, викликане скупкою держпаперів, може призвести до зростання інфляційного тиску. У відповідь на ці побоювання ЄЦБ заявив, що стабілізує обсяг ліквідності шляхом залучення більшої кількості коштів на свої депозити.
Критикували ЄЦБ і за недостатню активність в реалізації програми викупу - багато експертів вважали, що якщо банк вже зважився на подібний крайній крок, потрібно було діяти рішучіше і агресивніше, щоб стимулювати відновлення економіки єврозони.
"Я найбільше боюся, що ЄЦБ упустив можливість здійснити широкомасштабне вторгнення в економіку і тим самим помітно понизити довгострокові ставки", - заявив К.Уоттрет.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас