До 2020 року може бути побудований місячний ліфт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 2020 року може бути побудований місячний ліфт

389
До 2020 року з матеріалів, доступних вже сьогодні, і при достатньому обсязі інвестицій може бути виготовлений космічний ліфт. Про це заявив засновник компанії LiftPort Group Майкл Лейн.
"Ми вивчили це питання досить добре для того, щоб сказати, що цього можна досягти, це цікаво і рано чи пізно буде створено. Саме тому ми працюємо з цією проблемою", - сказав Лейн.
Конструкція ліфта передбачає якорі на поверхні Місяця і в космічному просторі в районі так званої точки Лагранжа L1 - точки на лінії Земля-Місяць, в якій якір залишатиметься нерухомим відносно обох небесних тіл.
Як заявляє Лейн, місячний ліфт дозволить заощадити значні кошти на доставці космічних апаратів на Місяць, спростити отримання проб місячного ґрунту, а в перспективі - створити на супутнику Землі своєрідну заправну станцію для триваліших місій.
"Побудувати місячний ліфт простіше і дешевше, ніж земний: довжина його троса складе близько 50 тисяч кілометрів проти 100 тисяч для земного, а матеріал, підходящий для виготовлення троса, вже існує - це синтетичне волокно Зайлон. Крім того, для виведення устаткування в космос буде потрібен менш потужний носій, частини якого можуть згодом стати противагою, необхідною для роботи ліфта", - повідомив розробник.
Розробники відзначають, що проект не позбавлений певних складнощів. У зв'язку з тим, що добудовувати і модернізувати конструкцію доведеться в космосі, а не із Землі, надалі проект може виявитися навіть дорожчим і займе більше часу.
"Я раніше говорив, що в проекті космічного ліфта ми доки не те що всіх відповідей - всіх питань не знаємо. Для місячного ліфта це навіть справедливіше", - уклав Лейн.
Лейн заснував LiftPort Group в 2003 році. Спочатку компанія займалася розробкою загальної концепції космічного ліфта: рекорд висоти, на яку роботи LiftPort піднімалися по спеціальному тросу, закріпленому на аеростатах, складає 460 метрів. Після фінансових труднощів у 2007 році LiftPort Group переключилася на розробку місячного ліфта для перевезення вантажів з кораблів на поверхню Місяця і назад.
Нагадаємо, торік канадські фахівці почали роботу над проектом побудови 15-кілометрової надувної башти, яка відкриє всіх бажаючих огляд на 600 кілометрів довкола. Теоретично висота подібної башти може досягати 200 кілометрів, що дозволить виводити об'єкти в навколоземний простір, відзначають дослідники.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас