НБУ: Ослаблення обмежень на валютне кредитування підвищить вразливість банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Ослаблення обмежень на валютне кредитування підвищить вразливість банків

Казна та Політика
579
Ослаблення обмежень на валютне кредитування підвищить вразливість комерційних банків, вважають в Національному банку України.
"Передбачене законом №2275 зниження коефіцієнтів резервування фактично призведе до стимулювання кредитування в іноземній валюті позичальників, які не мають джерел надходження валютної виручки, у тому числі фізичних осіб. В разі девальвації національної валюти станеться трансформація валютного ризику позичальників у кредитний ризик банків, що, у свою чергу, призведе до зростання ризику ліквідності і погіршення платоспроможності", - йдеться в листі НБУ.
При цьому в ньому підкреслюється, що йдеться як про ризики окремих банків, так і банківської системи в цілому.
В той же час, згідно з листом, НБУ працює над приведенням своєї нормативної бази у відповідність із завершальними положеннями закону №2275. Проект відповідних змін все ще опрацьовується.
Як повідомлялося, прийнятим Верховною Радою в травні і що набрав чинності 16 червня законом, серед іншого, передбачається ослаблення обмежень на кредитування в іноземній валюті, введених в кінці 2008 року для протидії кризовим явищам в банківському секторі.
Законодавчий акт зобов'язав Нацбанк пом'якшити вимоги щодо резервування під валютні кредити для позичальників, які не мають джерел надходження валютної виручки, протягом одного місяця з дня набрання чинності його. Передбачається встановлення коефіцієнта резервування (по мірі ризику) по кредитних операціях банків в іноземній валюті з позичальниками, які не мають джерел надходження валютної виручки, по заборгованості, яка визнана стандартною, субстандартною або такою, що перебуває під контролем, в розмірі не більше 3% (значення, що діють, - 50-100%).
Згідно з листом НБУ, аналіз поточного стану виконання позичальниками зобов'язань по кредитах в інвалюті свідчить, що ситуація продовжує залишатися складною.
За даними НБУ, обсяг гривневої кредитної заборгованості суб'єктів господарювання перевищує суму кредитів в інвалюті, проте частка проблемних кредитів в інвалюті на 1 липня складала 16,0% проти 12,7% по кредитах в гривні.
Нацбанк також відзначає, що передбачене законом зниження резервних вимог призведе до спотворення інформації про фінансове становище банків.
"Норма закону №2275 стосовно встановлення коефіцієнта резервування у розмірі 3%... не дає можливості враховувати реальну платоспроможність таких позичальників визначеним цим законом категоріям кредитних операцій", - вказується в листі.
"Наслідком цього також стане спотворення інформації у фінансовій звітності про якість активів банків, що, у свою чергу, спричинить надання користувачам банківських послуг і НБУ недостовірної інформації стосовно їх фінансового становища", - підкреслює НБУ.
Крім того, за оцінкою Нацбанку, додатковий ризик для фінустанов виникатиме під час переходу відповідної заборгованості з категорій "стандартна", "субстандартна" або "під контролем" в категорії "сумнівна" або "безнадійна" (коефіцієнт резервування - 100%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас