"Ъ": Із контрабанди знімають відповідальність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Із контрабанди знімають відповідальність

4670
Голова Держмитниці Ігор Калетник повідомив, що митниця запропонувала Кабміну внести до Верховної ради проект змін до Кримінального і Карно-процесуального кодексів з метою декриміналізації контрабанди. Кримінальну відповідальність запропоновано застосовувати лише при контрабанді наркотиків, зброї, історичних і культурних цінностей, отрут і стратегічних сировинних товарів. Товарна контрабанда стане адміністративним правопорушенням з обов'язковим вилученням незаконно переміщуваних товарів, а Держмитниця зможе протягом 10 днів передавати до судів справи про порушення митних правил.
Тобто економічне правопорушення каратиметься виключно економічними методами. Зараз митники, не маючи права на оперативно-розшукову діяльність, не можуть встановлювати порушників і змушені залучати СБУ і Генпрокуратуру до розслідування кримінальних справ. Під час кримінального процесу втрачається доказова база і знижується вартість товарів, а суди частенько стають на бік контрабандистів (максимальний можливий термін покарання - 12 років), зазначає пан Калетник.
"В останні два місяці суди приймали рішення, якими змінювались і код товару, і митна вартість. Чим більша вартість правопорушення, тим менш вірогідне рішення суду про конфіскацію", - говорить він.
Із 98 справ, порушених з початку року за фактом товарної контрабанди, до суду дійшли лише 3 - на 5,3 млн грн. У I півріччі суди прийняли рішень про конфіскацію товарів (в рамках справ про порушення митних правил) на 47,5 млн грн., в той же час винесли заборон про вилучення на 82 млн грн., закрили справ ще на 51 млн грн. У 2009 році в суді розглядалися 63 справи на суму 17 млн грн. (справи порушено зокрема і в попередні роки), кримінальне покарання винесли 27 особам.
Декриміналізація контрабанди прискорить процес покарання і підвищить доходи бюджету. "Ми виявимо порушення, в 10-денний термін розберемося, матеріали передамо до суду і отримаємо результат, адже розгляд адміністративних справ триває в судах максимум місяць", - говорить заступник глави Держмитниці Сергій Семка. Держмитниця розраховує отримати до держбюджету близько 215 млн грн. (вартість контрабандного товару із порушених цього року кримінальних справ).
Один з донецьких брокерів позитивно оцінив ініціативу Держмитниці, оскільки саме вони несуть повну відповідальність за достовірне декларування товарів. "Для чого обмежувати свободу за економічні злочини? За це потрібно карати економічно. Не думаю, що, заплативши великий штраф, людина захоче займатися контрабандою", - заявив брокер з Маріуполя, який побажав залишитися неназваним.
Директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко теж вважає, що в умовах, коли суди приймають рішення на користь порушників, потрібно карати контрабандистів фінансово і конфісковувати їх товар. За словами джерела в Держмитниці, розмір штрафу буде прив'язаний до вартості товару (від 1 до 3).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас